fbpx

Jóga idézetek és vélemények szaktekintélyektől

Összegyűjtöttünk egy csokorba néhány ütős jóga idézetet és véleményt –  valódi szaktekintélyek tollából.

Minden döntésben vagy  értékrendszer kialakításában nagy befolyással van ránk a környezet véleménye. Idáig sima ügy. No de mi alapján szelektáljunk és építkezzünk a sokszor egymásnak ellentmondó vélemények közül? Egyszerű. Mindig az adott terület szaktekintélyeinek véleménye a meghatározó. A jóga világában ezért jóga szaktekintélyek véleményére vagyunk kíváncsiak.


Ha kedvet kaptál a jógázáshoz


Jóga idézetek és véleménynek szaktekintélyektől és guruktól

Az élet iránymutató döntéseiben nagy hatással vannak ránk a különböző vélemények. Gondolatébresztő jóga idézetek és vélemények a jóga szaktekintélyeitől

A jóga kifejezés tradicionális jelentése

A jóga írott történelme először a Védák részét képező Rigvédában (kb. i.e. 1500) jelenik meg, mely az indoeurópai nyelvcsalád legrégibb szövege. A szanszkrit szótő jelentése: csatlakozni. Ezt az összeköttetést a téma mélységének megértésétől függően többféleképpen is lehet értelmezni. Van, aki csak a felszínen, a különféle izmok és csontok helyes tornásztatását érti ezalatt, vagyis a testi egészség érdekében végzi. Kezdetnek nagyon jó. Ha mélyebbre szeretnél hatolni a jóga világában, akkor segítségül néhány híres jóga idézetet nyújtunk át.

Jóga idézetek és vélemények guruktól

Íme a jóga idézetek és vélemények. Mindig közvetlenül az idézet alatt olvasható az idézethez köthető személy neve egy-két alapinfóval kiegészítve.

“A jóga útja elvezet az igaz szeretethez. A jóga a Legfelsőbbel való összekapcsolódást jelent. Pénz, hatalom és nemi öröm által nem lehet a Legfelsőbbhez kapcsolódni. Az őszinte viszonyban szívvel és lélekkel közeledsz valaki felé.”

– Paramadvaiti Swami, a Vrinda misszió és az Inbound Jóga alapítója, bhakti jóga guru

“A jóga egy ősi, de tökéletes tudomány, mely az emberiség evolúciójával foglalkozik. Ez a fejlődés magába foglalja az ember lény minden aspektusát, a testi egészségtől az önmegvalósításig. A jóga egyesülést jelent – a test és a tudat, a tudat és a lélek összekapcsolódását. A mindennapi élet kiegyensúlyozottságát fejleszti, és megadja a cselekvés képességét.”

– B.K.S. Iyengar

Jóga idézetek Sívánanda Szvámí

“Váljék belőled Jógi! A Jóga véget vet minden szenvedésednek. A Jóga megsemmisít minden gyötrelmet. Ébredj! Nyisd fel a szemed! Gyakorold a Jógát, gyermekem!”

– Sivánanda Swami

„A jóga spirituális, szellemi és fizikai szinten dolgozik azért, hogy az élet minőségét növelje. A jóga egyben a ma társadalmában a felvirágzás lehetősége”

– Satyananda Saraswati Swami

“Ha kíváncsi vagy arra, hogy ki vagy, a jóga a tökéletes alkalom, hogy megtudd.”

– Sri Aurobindo, szabadságharcos, filozófus, jógi, guru és költő.

Jóga idézetek Rimpocse

“Megtanulni meditálni a legnagyobb ajándék, amit adhatsz magadnak ebben az életben.”

– Szögjal Rinpocse, tibeti buddhista tanító és író.

Jóga idézetek a védikus irodalomból

“(Dróna) A misztikus transz állapotába került, majd elméjét a jóga céljára összpontosítva, kilépett a testéből, s a magasabb szférákba emelkedett.”

– Mahábhárata 26. fejezet

“Aki nagy hittel mindig Bennem lakozik, s Engem imád transzcendentális szerető szolgálatában, az a legmeghittebben egyesül Velem a jógában, s az összes jógi közül ő a legkiválóbb.”

– Bhagavad-gítá. 6.47.

Jóga vélemények jógához kötődő közéleti személyiségektől

“A jóga a belső éneddel való összeköttetés tudománya.” 

– Dr. Girish Nath Jha, a számítógépes nyelvészet professzora és a szanszkrit tanulmányok docense a Jawaharlal Nehru Egyetemen.

“Ha már Isten ezt a testet oly csodálatosan és mesterien megalkotta, illik, hogy mi a jóga kiváló, művészi tudománya által jó egészségben és harmóniában tartsuk.”

– Geeta Iyengar, B.K.S. Iyengar lánya

“A jóga megadta nekem azt a lehetőséget, hogy mélyen magamba nézve meglássam: a materiális formán túl tiszta lélek vagyok.”

– Noelle Beaugureau, jógaoktató.

“Patanjali egyik szútrája arra ösztönzi az embereket, hogy átadják magukat az abszolútnak, a magasabb tudatosságnak.”

– Ram Nath Jha, jóga tudós, egyetemi professzor Új-Delhiben.

“A jóga sikere nem a testtartások végzésének képességében rejlik, hanem abban, miként változik pozitívan életünk és minden kapcsolatunk.”

– Desikachar, Krishnamacharya fia.

“Önmagunk értelme nem található meg Istentől és másoktól való különállásban, hanem a jóga, az összekapcsolódás szüntelen gyakorlásával; nem a vászon hátoldalán, hanem azon, amelyikre a kép van festve.”

– Rabindranath Tagore, Nobel-díjas író, költő.

“A jóga India ősi hagyományának felbecsülhetetlen ajándéka. Létrehozza a test és a lélek, a gondolat és a cselekvés, a visszafogottság és a beteljesedés egységét; az ember és a természet, a holisztikus egészség és a jó közérzet harmóniáját. Ez nem csupán gyakorlat, hanem az összhang felfedezése önmagaddal, a világgal és a természettel.”

– Narendra Modi, India miniszterelnöke, a jóga világnapja szellemi atyja

“Nem végzed a jógát. A jóga a valós helyzeted. Amit elérhetsz a jógagyakorlatokkal az, hogy talán feltárják, hol állsz ellen a természetes állapotodnak.
Aki erkölcsi okok miatt vegetáriánus, az az állatok iránti könyörület, más emberek és a bolygó érdekében csak növényi alapú élelmiszereket fogyaszt.”

– Sharon Gannon, jógatanár, zenész és író, az állatok jogainak szószólója.

“Szerintem az egész meditációval és jógával kapcsolatos dolog önmagunk magasabb szintű részéhez való csatlakozásról szól, ekkor látjuk, hogy minden élő valamilyen módon összetartozik.”

– Gillian Anderson, Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő,


Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .