100 éve született Iyengar


BKS Iyengar a világ egyik legkiemelkedőbb jóga tanára volt. Nevéhez fűződik az Iyengar Jóga néven ismert irányzat. Ez a jóga-stílus ma már közel nyolcvan országban megtalálható. Tirumalai Krishnamacharya egyik legkorábbi tanítványa volt A jóga népszerűsítésének köszönhetően először Indiában vívott ki elismerést, majd a világ minden táján. Számos jóga könyv szerzője. Természetesen vegatáriánus volt, aki még kilencvenévesen is aktívan jógázott.

Iyengar jóga guru

ATime magazin 2004-es listáján BKS Iyengar a világ100 legbefolyásosabb embere között szerepelt. Első könyve 1966-ban jelent meg, a Light On Yoga. Magyarul Jóga új megvilágításban címmel jelent meg. Már 18 nyelvre lefordították, nemzetközi bestseller lett. A hirdetés: „a világ legnagyobb és legismertebb jógaoktatójának klasszikus műve”-ként ajánlja.

Iyengar – Iyengar jóga


Iyengar elszegényedett vidéki családban született. Gyermekkorában súlyos betegségek kínozták, nem jósoltak hosszú életet neki. 16 éves volt, amikor sorsa megváltozott: sógora Krishnamacharya jógára kezdte oktatni. Krishnamacharya újraélesztette az ősi indiai jóga fegyelmet, és több tízmillió embert ihletett meg világszerte a jóga gyakorlására, gyakran a „modern jóga atyjának” is nevezik.

Iyengar 18 évesen már az indiai Pune-ban tanított. Éveken át jóga tanárként élt, néha csupán egyetlen tál rizst evett. De a kitartás meghozta eredményét: hírneve folyamatosan nőtt. 1952-ben találkozott a hegedűművész Yehudi Menuhinnal, aki izomfájdalomra panaszkodott. A három és fél órás aktív beszélgetés alatt Iyengar egy sor pihentető pózt és különféle aszanákat mutatott. Menuhint annyira lenyűgözte, hogy két évvel később Svájcba hívta Iyengart tanítani.

A világhírnév birtokában


Iyengart a hírnév követte mindenhová, és hamarosan nemcsak hazájában tanított jóga osztályokat, hanem az Egyesült Államokban és Európában is. Nevezetes követői közé tartozott többek között Aldous Huxley író, Annette Bening színésznő, J. Krishnamurti filozófus.

Igaz, a 40-es és 50-es években, amikor az emberek a jógáról beszéltek, legtöbbször valami ezoterikus furcsaságra gondoltak. Amikor Iyengar Európába utazott, és jóga tanárként mutatkozott be – mesélte dr. Rajvi Mehta, aki Iyengarnál tanult, és több mint 35 éve tanít egy Iyengar intézetben Mumbaiban –, az emberek megkérdezték, hogy sétál-e az üvegen, és gyanakodva lesték őt. Sokszor ennyi volt a jógáról alkotott kép; azt hitték, hogy az őrültek és az excentrikusok gyakorolják. Iyengar a jógát tiszteletre méltó szintre emelte.”

Iyengar idézet a testről
Tipp>> Jóga idézetek még

1975-ben megnyitotta indiai jóga intézetét Pune-ban, a Hare Krisna Mandir úton, melyet fiatalon elhúnyt feleségéről, Ramamani Iyengarról nevezett el. Igazgatói jelenleg legidősebb lánya, Geeta és fia, Prashant, mindketten jógaoktatók, miként egyik unokája is.

Iyengar a jóga tudományáról


A jóga egy olyan időtlen pragmatikus tudomány, amely több ezer éve fejlődött ki az ember egészének fizikai, erkölcsi, mentális és szellemi jólétére írta könyvében. – A jóga minden ősi kommentárja hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen egy guru (mester) irányítása alatt dolgozni. Iyengar Patandzsali Jóga-szútráit és mestere tanítását követte. Tirumalai Krishnamacharya nemcsak egy tiszteletreméltó jógi, de védikus tudós és ayurvédikus gyógyító is volt. Mysore maharadzsájának palotájában tanította a királyi családot.

Iyengar stílusa a klasszikus jógára épült, mások által ez Iyengar jógaként terjedt el. Az Iyengar jóga a valódi én megismeréséhez vezet. Néhányan azt mondják, hogy a Hatha jógát valamelyik típusát gyakorolják; mások pedig az Ashtangáét. A jóga egy – mondta gyakran Iyengar. – Miként Isten, a jóga is egy. Csak a különböző emberek más néven nevezik őket. Azt is kiemelte, hogy a z igaz jóga gyakorlásához vegetáriánus étrend szükséges.

Tanítványai a segédeszközöket csak addig használták, míg megtanulták a klasszikus ászana helyes kivitelezését, utána megszabadultak a kellékektől. Egy interjúban Iyengar azt is elmondta, hogy Visnu egyik avatárja, az oroszlán Narasimha ösztönözte őt arra, hogy a hevedereket használjon. Mivel a jógázó Narasimháról készült híres szobor jógahevederrel ábrázolta, mutatva, hogy ebben a testhelyzetben kényelmesen, hosszú ideig meditál.

95 évesen is egészségesen

Néhány fontos gondolat Iyengar tanításából


„A jóga az arany kulcs, amivel kinyithatjuk a békéhez, nyugalomhoz és örömhöz vezető utat.”


„A jóga mindannyiunké. Ha a jógát nemzeti vagy kulturális korlátokhoz kötjük, akkor elutasítjuk az univerzális tudatot.”


„A szavak nem tudják kifejezni a jóga teljes értékét. Meg kell tapasztalni.”


„Az ászanák elősegítik a személyiség átalakulását, azáltal, hogy a tudatosságot a testről a lélek felé viszik.”


„Légy inspirált, de nem büszke.”


Iyengar követte saját normáit, tökéletes testhelyzeteket vett fel, napi két-három órában gyakorolt egész életében. Még 80 éves korában elszenvedett második szívrohama után is. „A gyakorlat az én ünnepem” – mondta a New York Times riporterének 84 évesen. 14 könyvet írt, folyamatosan tanított. 2014-ben, 95 évesen távozott földi életéből.


Categories: Spirituális hírek

Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .