Biznisz jóga, avagy a nagyipari jóga

Az embernek egyik szeme sír, a másik nevet, amikor egy komoly érték divattá válik. Valahogy ilyen vegyes érzelmek keringenek a világban az ipari jóga és a jógabiznisz kapcsán is. Vannak akik a jóga gyakorlatok fiatalító vagy egészségügyi hatása miatt, mások pedig a stresszoldás miatt, a lelki béke reményében kezdenek jógázni. Egyre gyakrabban találkozunk azonban a jógabiznisz hangulattal, amikor a jóga nemes fennköltsége a fitnesz feszes popsi világába süllyed, miközben a pazar jógastúdiót működtető üzletember a lélek helyett dollárjeleket lát a futószalagon gyakorló jógázókban.

Felmerül a kérdés, hogy vajon miért jógáznak évezredek óta India bölcsei és mi alapján tartanak hitelesnek egy jógaoktatót? Találtunk most egy Pulitzer-díjas és Emmy-díjas jógit, aki elmondja helyettünk a véleményét a hiteles jógáról, az ipari jógáról és a jógabizniszről. Kapaszkodj meg…

Jóga, mint nagyipari testedzés vállalkozás

Ha valami biznisszé válik, akkor az könnyen felhígul, és a szakmaiság helyett a pénz kerül a középpontba. Lehet, hogy az alapmotiváció a jóga általi humanista szolgálat. Az is lehet, hogy a megélhetés vagy a karrierépítés az alapmotiváció.

Az üzleti szemlélet azonban kiöli a valódi tartalmat és visszájára fordulnak a dolgok. Ekkor már nem a jógaiskolánk van az emberekért, hanem az emberek a jógaiskolánkért. Minden jógázóban pénzt látunk, nem pedig lelket, aki az Önvaló felé vezető útján lépdelne a jóga segítségével. Így válik a jóga lelketlen vállalkozássá.

Akkor pedig mi értelme? “Ha pénz kell, akkor gyárts cipőket!” üzente a Jóisten John Denveren keresztül az Oh, God c. filmben.

A jóga tudománya

William Broad, A joga tudomanya című könyv szerzője

William Broad, A jóga tudománya című könyv szerzője

Néhány éve ezzel a címmel jelent meg William Broad új könyve, s felkavarta az állóvizet. A kétszeres Pulitzer-díjas és Emmy-díjas tényfeltáró újságíró a The New York Times munkatársa. 1970-ben, elsőéves főiskolásként kezdett jógázni, és azóta is komoly gyakorló. Ugyanakkor bátran kijelentette, hogy a jóga eszméje a fizikai és lelki tökéletesség, nem a misztikum. Igenis, a rosszul végzett jóga súlyos sérüléseket okozhat.

William Broad társszerzője a biológiai fegyverekkel foglalkozó, magyarul is megjelent Baktériumháború c. könyvnek. Tudósításai révén eljutott Párizsba, Bécsbe, Brazíliába, Ecuadorba, Kijevbe és Kazahsztánba is. 1991 decemberében a nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatos jelentése révén egyike volt az utolsó nyugatiaknak, akik látták, hogy a szovjet sarló és kalapács lerepül a Kreml faláról.

A jóga ászanákon túl

A jógáról írt könyvében kijelenti: Nem lesz senkiből jógi csupán az ászanák végzésével, akárhány éve „jógázik” is. Az információ, amely támogatja a jóga átalakító erőit, meggyógyítanak minket fizikailag és érzelmileg is. Ezt nem lehet elfelejteni a jóga semmilyen szakaszán.

Jógabiznisz, jóga ászana vagy bohóckodás?

Nem csak az ászana teszi a jógit…

Jógabiznisz és a meggazdagodni vágyó jóga vállalkozások kontra tradicionális jóga

Nagyon fontos, milyen tanárt választunk. Ha a jóga ipari komplexummá válik és jógabiznisz lesz belőle, elveszíti lényegét. Mr. Broad a „trendi” jóga ellen szól, amikor egy gyorstalpaló hétvégi jógatanfolyam elvégzésével bárki „jógaoktató” lehet. Egy „vadnyugati” jógaképzés szerint már el sem kell menni a jógastúdióba, meg tudod csinálni otthon, online! Ez nagyon minimális követelmény, az ilyen tanárok egyenesen veszélyt jelentenek. Az elhivatott oktatók megszállottan tanulmányozzák, hogyan lehet elérhetőbbé és biztonságosabbá tenni a foglalkozásokat, hogy azok ne okozzanak sérülést. Emellett a jóga valódi lényegére is gondot fordítanak.

Jógasérülések a szakszerűtlen jógázásban

A sérülések egyik oka, hogy egész nap ülünk az irodákban, és nem vagyunk rugalmasak.

A férfiak általában még merevebbek, mint a nők. De a jóga egészségre gyakorolt jótékony hatása akkor is egyértelmű, ha nem teljesen tökéletesen végzi valaki. Ugyanis javul az érrendszeri állapot. A pulzusszám lemegy, ez azt jelenti, ha valaki hajlamos a magas vérnyomásra, akkor az kedvezően változik. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a jógázók gerincének rugalmassága is javulást mutat.

A jóga stresszoldó és megnyugtató

„Én jógáztam ma reggel – mondta. – Megteszem holnap reggel is. Ez olyasvalami, amit minden nap elvégzek. Nem tudom elképzelni a munkát anélkül. Garantált stresszoldó, nyugtató, anti-civilizációs hatású – ami csodálatos.” Broad szerint nincs egyetértés abban, hogy a maximum egészségügyi előnyök érdekében hetente hány jógaórára van szükség. Hasonlata szerint olyan ez, mint amikor valaki kis pénzt tesz a bankba minden nap vagy minden hónapban – s az­ kezd felhalmozódni. A a jógagyakorlás végeredménye eszerint jön.

Jógi azt jelenti, hogy valaki elsajátította a jógát, vagyis elérte a szamádhit. A szó jelentése: szilárd elme, a szamádhiban levő személy transza azt jelenti, hogy az illető elmélyült az önvalóban és a Legfelsőbb iránti érzéseiben. Sokan, akik jógáznak lelki fegyelem szerint élnek. A könyvében Broad elismeri, hogy az élettel kapcsolatos számtalan kérdéssel a tudomány nem tud foglalkozni, még kevésbé választ adni. Mint mondja, a jóga sok igazsága biztosan meghaladja a tudomány igazságait.


Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .