Jóga mudra a keresztény ikonográfiában

jóga gyakorlatok és a meditációs technikák egyik eszköze a jóga mudra. A jóga mudrák tulajdonképpen gyógyító kéztartások. A mudrák ábrázolása megtalálható a hindu, a dzsaina és a keresztény ikonográfiában egyaránt. A vallásközi dialógus és a kultúrák találkozása jegyében most néhány különösen szép kéztartást mutatunk be, melyek fizikálisan is gyógyító hatásúak. Ha elfogadjuk, hogy az emberiség nagy családjához tartozunk, akkor vegyük észre az összekapcsoló hasonlóságokat.

Jóga mudra

A jóga filozófiáját ismerők tudják, hogy a jóga összekapcsolást is jelent. Tágabb értelemben ez a vonzerő eltérő kultúrájú és vallású embereket is összehozhat. A jóga az egészség és a belső béke eszközeként, valamint a művészet révén a különbözőségek ellenére egységet adhat különféle népcsoportoknak, egyéneknek egyaránt.

Jóga mudra jelentése

Sir Charles Bell, skót neurológus azt írta „A kéz és annak működése és természetes adottsága tervezettséget bizonyít” című klasszikus anatómia könyvében, hogy a kéz tökéletes tervezettsége csakis isteni eredet miatt lehetséges. Ha megismerkedünk a mudrákkal, könnyen elfogadjuk állítását. A jóga mudra vizuálisan gyönyörködtet, de meditációkor nagyfokú koncentrációt igényel. A jógában leginkább a pránajáma, vagyis a légzőgyakorlatok közben végezhető.

Sumér és egyiptomi gyógyító kéztartások, jóga mudra ábrázolások

Sumér és egyiptomi gyógyító kéztartások

A mudrák gesztusokat fejeznek ki, a nem-verbális kommunikáció részei, úgy is nevezik az ujjak jógája. A jóga része, mely egyrészt több ezer éves technikát jelent, másrészt valamely isteni tulajdonságot ábrázol. A meditáló és jógázó embert fizikailag és lelkileg egyaránt segítő kéztartások, bizonyos energiákat, energia központokat aktiválnak. A jóga mudrákat a hinduk évezredek óta ismerik. Az egyiptomiak és a sumérok tőlük vették át. Buddha volt az, aki mindet elsajátította és alkalmazta.
Az előadóművészetben, a klasszikus indiai táncban és a drámajátékban ezek többsége szimbolikus jellegű, a többi azonban gyógyító hatással és metafizikai erényekkel rendelkezik. Lehet, hogy mi is naponta használjuk, csak nem vagyunk tudatosak róla.

A jóga mudra gyógyító ereje

Bizonyos szempontból a világegyetem öt fő eleme, a föld, víz, tűz, levegő és az éter. A testünk is ezek kombinációja, az öt ujj is ezeket képviseli, így a jóga mudrák képesek szabályozni az öt elem működését. Az ájurvéda kifejezetten hangsúlyozza a mudrák egészségmegőrző és -javító erejét. A rendszeres gyakorlatok helyreállítják a szervezet egyensúlyi állapotát, és ellenállóbbá teszik.

A jóga mudrák fizikális szinten kifejlesztik a mentális éberséget, ennek eredményeként tisztulnak a test energia-csatornái. Minden testtartás befolyásolja a bennünk lévő energiaáramlást. A mudrák olyan tudományt őriznek, amely lehetővé teszi, hogy a speciális kézmozdulatok segítségével kiigazításuk az esetleges energiablokkot. Hasonló jótékony hatással rendelkeznek, mint az ászanák vagy a légzési technikák. Terápiás és megelőző tulajdonságai is lényegesek.

A jóga mudra hatásai

A mudrák, az ujjakkal végzett gesztusok a követelmény szerint kinyitják, illetve zárják a belső energia áramlásának körét, és erőteljes üzeneteket küldenek az agyba. Az ujjak végén, a tenyérben sok idegvégződés van. A mudra-gyakorlatban a test kommunikál az elmével; mert az elme és a test létfontosságú egységet alkot. A becslések szerint körülbelül 399 különböző mudra létezik.
A jóga mudra enyhíti a fájdalmat, és ösztönzi az endorfin-termelést, megváltoztathatja a hangulatot, és növeli a vitalitást. Azonban a legnagyobb hatékonyság nem a rendszeres gyakorlatoktól függ, hanem egyéb tényezőktől. Elsősorban az erőszakmentes élet (melybe az erőszakmentes étkezés is beletartozik) az alapfeltétel. A gyakorlatokat bármely vallású ember végezheti, ezek a technikák 100% -ban kompatibilisek minden pozitív filozófiával. Főleg akkor, ha saját és mások jóléte vezérli a gyakorlót a test-elme-energia kapcsolat fejlesztésére. Egy adott mudra enyhítheti a nyugtalanságot, vagy gyógyíthat egy adott betegséget. A napi gyakorlatban a mudrák hozzájárulnak a fizikai, érzelmi, mentális és spirituális szint növeléséhez és erősítéséhez.

A jóga mudra az önkifejezés néma nyelve

A szavak nélküli közlés, a jelbeszéd (mozdulat, testtartás, tekintet) a napi kommunikáció kétharmadát jelenti, ráadásul segítenek kódolni és dekódolni az üzeneteket. A verbális kommunikáció csak egy kis százalékát dolgozza fel az agy.

Jóga mudra Benozzo Gozzoli
A képzőművészetben gyakran találkozunk az alakok speciális kéztartásával. Az egyik firenzei kápolna freskóján Benozzo Gozzoli gyönyörű angyalai is mind másképpen tartják kezüket. Azt is mondhatnánk, hogy speciális mudrákat mutatnak.
Az ősi jóga szöveg, a Gheranda Szamhitá egyik fejezete bemutatja a legfontosabb mudrákat, de óvatosan, nem mindenkinek ajánlja. Az igazi jelölt nem világias, hanem megfelelő lelki érdeklődéssel rendelkezik. Miért hangsúlyozzák ezt? Mert hamis tanítók mindig szívesen kínáltak titkosnak tűnő vagy okkult tudományt, mindenféle erkölcsi elkötelezettség nélkül, csupán bevételi forrásnak tekintve a szellemi kincset. A valódi tudás nélkül pedig csupán valamiféle erkölcsi fitnessz eredményeire számíthatunk.

 

Jóga mudra a keresztény ikonográfiában

Kevésbé közismert tény, hogy a mudra nemcsak a hindu és a buddhista művészetben használatos. A keresztény ikonográfia évszázadokon keresztül követte a kanonikus elveket. A mozdulatok szépsége többről beszél, mint ami a képen látható. Mint ahogy az indiai tradícióban is meghatározott mondanivaló kifejezésére szolgált, ugyanígy a keresztény teológia is üzent a mudra által.

Lássunk néhány szép példát:

Abhaya mudra – áldás adása.

Abhaya mudra – áldás adása.

 

Prána mudra gyógyító kéztartás

Prána mudra – segíti az életlevegő megfelelő áramlását, erősíti a lelki célokat.

 

Prithvi mudra – a test és a lélek gyógyulását segíti.

Prithvi mudra – a test és a lélek gyógyulását segíti.

 

Vajrapradama mudra – a megingathatatlan bizalom

Vajrapradama mudra – a megingathatatlan bizalom

 

Varada mudra – a két kéz a „ne félj” és az „adakozás” bíztató üzenetét közvetíti, egyben utal a fenti és lenti, az égi és a földi világra is.

Varada mudra – a két kéz a „ne félj” és az „adakozás” bíztató üzenetét közvetíti, egyben utal a fenti és lenti, az égi és a földi világra is.

 

A jóga mudra összefoglalása

Pusztán véletlen egybeesés? Inkább az egyetemes tudatosság alkotásai. Bár a nyelv, a kifejezésmód vagy a rituálék eltérőek, az üzenet ugyanaz. Valamennyi jóga mudra bizonyos kapcsolatot létesít a testtel, hat a tudatalatti reflexekre, de a fizikai szintnél sokkal fontosabb az a hatás, ami nem anyagi síkon mérhető.

„Tanulj meg látni. Akkor majd észreveszed, hogy minden mindennel összefügg.”

– Leonardo da Vinci híres mondása arra figyelmeztet, hogy ne a véletlennek tulajdonítsunk számunkra ismeretlennek tűnő jeleket és történéseket. A jóga mudra jótékony hatása valóban figyelemre méltó.

 

 


Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .