fbpx

Hare Krisna mantra meditáció

Összefoglaltam a Hare Krisna mantra zengésével kapcsolatos alapvető tudnivalókat. Megtudhatod, hogy mi a Hare Krisna jelentése, hogyan gyakorold a zengését, és hogy mik a Hare Krishna mantra hatásai. A cikk végén összefoglalom a felavatásomkor kapott 9 legfontosabb tanácsot.

Leveles Zoltán írása

A mantra meditáció több évezredes meditációs technika, melyet a jóga gyakorlatok közé sorolnak. A mantrák hatásáról és erejéről, valamint működéséről korábbi cikkünkben írtunk. Ezúttal a Hare Krisna mantra jelentését, történetét és gyakorlásának módját járjuk körbe. A mantra vizuális formája a jantra, amiről a Jantra Mágiája c. cikkünkben írtunk.

Hare Krisna Mantra japa meditació közben

A japa meditáció a Hare Krisna mantra imaláncon történő zengése.

A Hare Krisna mahá-mantra története

A Hare Krisna mantra a védikus irodalomban először az évezredekkel ezelőtti Katha Upanisádban jelent meg. Széles elterjedése az ötszáz évvel ezelőtt élt Aranyavatárnak, Csaitanya Maháprabhunak, valamint az általa létrejött gaudíja vaisnava tradíciónak köszönhető.

A hagyomány úgy tartja, hogy a mahamantra odaátról, a lelki világból szállt alá. A Legfelsőbb neveit tartalmazó mantra zengésével az elmélyült gyakorló megszólítja és dicsőíti Őt, valamint áldását és segítségét kéri.

Hajdan, a tradicionális hindu oktatásban nem használtak könyveket és jegyzetfüzeteket. A spirituális tudás szájhagyomány útján, mesterről tanítványra öröklődött tovább. Így került a hiteles guru tanítványi láncolaton keresztül a Hare Krisna mantra a 20. századi Amerikába és Európába is.


Tippek a Hare Krisna mantra meditáció gyakorlására

 • Spirituális előadások, vaisnava tanítások: programajánló
 • Tanuld meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
 • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmentesen és azonnal.

A Hare Krishna jelentése

A Hare Krisna maha mantra egy fohász, mely által a gyakorló egyszerre dicsőíti a Legfelsőbbet, és kéri az Ő segítségét. A Hare Krishna jelentése a mesterek által szabadon fordítva a következő:

„Kedves Uram! Kérlek, tégy engem szereteted eszközévé”

Rendkívül mély jelentés. Azon meditál a maha mantrát zengő bhakti jóga gyakorló (bhakta), hogy a Legfelsőbb szeretete megnyilvánulhasson benne; amikor a bhakta megszólal, akkor Krisna beszéljen belőle. Hasonlóan, amikor a bhakta ránéz valakire, akkor Krisna szeretete nézzen a bhaktából. Ez csak úgy lehetséges, ha Krisna szeretetének eszközévé válunk. Óriási felelősség. Képviselhetjük a Legfelsőbbet. Szeretete rajtunk keresztül nyilvánulhat meg.

Ehhez a gyakorlónak teljesen át kell adnia magát. Miként a színházi világban mondani szokás: „a színész meghal a színpadon”. Meghal az a civil ember, aki beöltözött a színház öltözőjében, s újjáéledt az általa megformált szerepben.

Hegel így fogalmaz:

„Halj meg, hogy élhess!”

A lelki embert nem érdekli a hiú ábrándok kergetése. Ehelyett meghal a délibábok földjén, hogy életre kelhessen a végtelen, a nektári lelki világban. Oda a Hare Krisna mantra szárnyán könnyűszerrel eljuthat a gyakorló.

A Hare Krishna magyarul így hangzik: „Kedves Uram, tégy szereteted eszközévé.” Az átszellemült bhakti jógi szinte végig sem mondja a mantrát, máris a lelki világban találja magát. Valami azonnal megváltozik.

Ide kívánkozik azonban a mantrázás művészetét átölelő szakirodalom. Ha pedig bőséges irodalom szól e gyakorlatról, akkor nyilván az is érvényes, hogy a valódi eredményekért szükséges többek között  az elszánt törekvés és a folyamatos megújulni akarás.

Krisna Mantra vagy Haré Krisna Mantra?

A “Krisna mantra” kifejezés nem igazán helytálló. Ugyanakkor éthető a kifejezés kialakulása, hiszen így, rövidítve könnyebb megjegyezni.

A Krisna nem elválasztható Rádhától. A Haré Krisna pedig olyan, mintha azt mondanánk: Rádhé-Krisna.

Milyen furcsa is volna a Jin-jangból kiragadni az egyik felét! Hasonlóan, “Krisna mantra” helyett szerencsésebb a a “Haré Krisna Mantra” kifejezés.


IRATKOZZ FEL YOUTUBE CSATORNÁNKRA TOVÁBBI TANÍTÁSOKÉRT!

A képre kattintva megnézheted videóinkat!

Hindu tanítások videocsatorna
Kattints a fenti képre hinduizmus témájú filmjeink megtekintéséhez! 


Krisna jelentése

Krisna jelentése: mindenkit vonzó. Krisna ellenállhatatlanul vonzó. Az élőlények természetükvől fakadóan vonzódnak hozzá.

Mivel Krsina a Legfelsőbb, így Ő a legvonzóbb.

A “kris” a Legfelsőbb vonzó aspektusát jelenti. A “na” utótag a “Krisna” kifejezésben pedig a lelki boldogságot jelenti.

Mantrák magyarul

A Hare Krisna mantra magyar jelentése megismerése mellett, érdemes foglalkozni egyéb fontos mantrák magyarul történő értelmezésére. Való igaz, hogy a mantrák szanszkrit eredetiben nyilvánultak meg.

Vannak, akik azt mondják, nem szükséges érteni a mantrát, annak a hangzása és rezgése mindenképpen hat a gyakorlóra és a környezetre.  Ugyanakkor az anyanyelvre való lefordítás és értelmezés segít a mantra átszellemült gyakorlásában.

Legfontosabb mantrák magyarul

Izgalmas dolog a mantrák magyar jelentésével foglalkozni. Összeszedtem néhány legfontosabbat. További érdekesség, hogy egyes mantrák teljesen beépültek a mindennapi szóhasználatba. Egyes mantrák az indiai köszönés formáivá váltak.

 • Hare Krisna mantra magyarul szabad fordításban: „Kedves Uram, tégy szereteted eszközévé.”
 • Aum (Om) mantra magyarul szabad fordításban: “Igen. Amit keresel, az létezik.”
 • He Ram mantra magyarul szabad fordításban: “Dícsértessék az Úr”
 • Om namo Bhagavate Vasudevaya jelentése: “Szívemből fakadó tiszteletem a Legfelsőbbnek”
 • Om namaha Sivaya ” “Szívemből fakadó tiszteletem Sívának”
 • Hari om tat sat “Az egyetlen Legfelsőbb Igazság elrabolja mindenki szívét”

Krisna vallás és a Hare Krisna mantra

Az ősi Hare Krisna mantra egy kiemelkedő, sőt sokak által a XX. század legjelentősebbnek tekintett tanítómestere, A.Cs. Bhaktivedanta Szvámí Prabhupada révén terjedt el India határain túl.

George Harrison Hare Krisna Mantra japa meditació

George Harisson Hare Krisna maha mantra meditáció közben.

A mahamantra és azzal együtt a Krisna vallás nyugati elterjedése a nagy mestereken kívül a Woodstock-világnak, és az angol könnyűzenének is köszönhető.  George Harrison aktív kapcsolatot ápolt Prabhupáda mesterrel. Ezt felvállalva toplistát vezető szerzeményei születtek: My Sweet Lord, Gopala Govinda, All Things Must Pass és hasonló dalok.

A brit Quintessence együttes is sokat tett a mahamantra és az indiai spiritualitás elterjedéséért és általában az indiai kultúra iránti érdeklődésért.

Így már jól érthető, hogy Milos Forman az örökzöld Hair c. musical dalai között is felcsendül a Hare Krisna mantra. A Hare Krisna Hair slágerré vált.

Bhaktivedanta Szvámí Prabhupáda a hindu gaudíja vaisnava tradíció tanítómestereként utazott Indiából a tengeren túlra. Nyugaton a Hare Krisna mantráról ma leginkább a Krisna-tudatú hívők jutnak eszünkbe, akik a kiemelkedő mestert követve oly sokat fáradoztak a maha mantra megismertetésében.

A Krisna vallás azonban nem csak egyetlen közösségre redukálódik. A hinduizmus őshazájában, Indiában megannyi közösség követői zengik a Hare Krisna mantrát. A Krisna vallás meglehetősen szerteágazó. Így mindenki megtalálhatja a saját szájíze szerint való közösséget.

A Hare Krisna mantra vallási hovatartozástól függetlenül zenghető. Különben miért szólt volna így Krisna legközelebbi tanítványához, Ardzsunához?

„Add fel a vallás minden változatát, hódolj meg egyedül Énelőttem…” Bhagavad-gítá 18.66.

A Krisna vallás Magyarországon a ’70-es évek közepén jelent meg először. A korábban említett Bhaktivedanta Swami Prabhupada magyar tanítványa, Bhakti Abhay Narayan Mahárádzs kérésére, egy szerzetestársa érkezett Magyarországra két másik társával együtt. Az illető neve Bhakti Álóka Paramadvaiti Mahárádzs, aki mestere, Bhaktivedánta Szvámí Prabhupada hű tanítványaként azóta is tanít szerte a világon.

Az inbound jóga alapítójaként Paramadvaiti Mahárádzs rendszeresen látogat Magyarországra.

Japa meditáció: Hogyan kell mantrázni?

A Hare Krisna mantra zengésének nincsenek különösebb szabályai. Rendben, de hogyan kell mantrázni? Bárhol, bármikor, bárki, akárhányszor zengheti.

A legfontosabb, hogy szívből mantrázzunk, ne erőből. Törekedjünk mindig a minőségre.

A fenti videón belehallgathatunk Sríla Bhakti Pramód Puri Mahárádzs mantrázásába. A felvétel rendkívül bensőséges és inspiráló.

A minőség a mantrázáskor pedig az, hogy alázattal, szeretettel, minden élőlényt tisztelve zengjük a mantrát.

A szanszkrit mantrák közül az Om mantra a legismertebb. A maha mantra is szanszkrit mantra. A következőképpen néz ki:

Haré Krisna, Haré Krisna, Krisna Krisna, Haré Haré

Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré”

Hare Krishna Mantra japa meditáció

A japa meditáció (ejtsd dzsapa meditáció) azt a folyamatot jelenti, amikor az olvasón számolva meghatározott számú mantrát zengünk el.

Tradicionálisan általában a mester avatja be a tanítványt a Hare Krisna mantra zengésének gyakorlásába. Érdekesség, hogy vannak olyan közösségek is, ahol már első pillanatban a vendégek kezébe nyomnak egy dzsapát, hogy akkor most „japa meditáció” van.

Ugyancsak a XX. század egy kiemelkedő tanítója, B.R. Srídhar Mahárádzs erre a vaktöltény példát hozta fel. Annak is van hangja, de valódi hatása nincs. Hasonlóan, Hare Krisna mantra meditációhoz elengedhetetlen a hiteles tanítványi láncolat hiteles képviselője által való beavatás. Olyan ez, mint a KRESZ. Ha nincs „egy hiteles járműoktató általi beavatás”, akkor nem igazán mondhatjuk, hogy az illető vezethet.

Hare Krisna Mantra japa meditacio malaTermészetesen nem baj, ha valaki beavatás nélkül japa meditációt gyakorol. Sőt, mint föntebb beszéltük, nincs feltétel, bárki zengheti. Ha azonban valaki el szeretne mélyülni a japa meditációban, akkor miért ne kérné egy hiteles tanító segítségét és áldását?

A hindu japa mala vagy japa lánc 108 fagolyóból áll. Ezek rendszerint rózsafából, tulaszi cserjéből, lótusz magból vagy rudraksha magból felfűzött imalánc. A 108 golyó mindegyikére elzengnek egy mantrát. A japa imalánc golyóit a jobb kéz hüvelyk- és középső ujja fogja közre.

Ha beavatás nélkül szeretnénk japán mantrázni, ajánlottabb a 27 rózsafa golyóból készül japa lánc segítségével gyakorolni. Érdemes kipróbálni, mert valóban erős és csodás hatású.

Hare Krisna mantra meditáció az önismeret gyorsító pályája

Az önismeret alapkérdés az önmegvalósítás ösvényén, mert a gyakorlónak ismernie kell a képességeit és határait. Nem szabad erőn felül vállalnia semmit sem. Így a mantrázást sem. Sok dolog segítheti a koncentrálást és az önismeretet, miközben egyes tettek pedig hátráltatják. Ha elbízza magát a bhakta, vagy másokról rosszat gondol, akkor a maha mantra íze elvész.

Ilyenkor az embernek nagyon össze kell szednie magát, és beazonosítania magában a hiba forrását. A mantrázás akadozása esetén (is) a hiba mindig belül keresendő. Senki más nem lehet oka a mi koncentráltságunk vagy odaadásunk hiányának, mint önmagunk. Éppen ezért a Hare Krisna mantra zengése hatékonyan röpíti a gyakorlót az önismeret magas régióiba.

A Hare Krisna mantra zengésének technikája

A Hare Krisna mantra zengése rendkívül egyszerű. Amilyen egyszerű, olyan hatékony. Hozzátenném Prabhupáda mester egyik elhíresült mondatát, mely a mantrázásra is érvényes:

„Az egyszerűeknek egyszerű, a bonyolultaknak bonyolult”

Beavató mesteremhez, B.A. Narayan Mahárádzshoz felavatásom napjának végén odamentem megkérdezni, hogy mégis mire kell figyelni maha mantra meditáció közben? A következő 9 dolgot mondta:

 1. A Hare Krisna mantra zengésének japa meditáció formája egyéni meditáció. Ez azt jelenti, hogy legjobb, ha az ember félrevonulva mantrázik, hogy kellőképpen oda tudjon figyelni.
 2. Ha másokkal együtt japázunk, akkor abból előbb-utóbb prajalpa (ejtsd. pradzsalpa), azaz hiábavaló, haszontalan beszéd lesz.
 3. Ne mutogassuk a japa láncot vagy azt hogy japázunk. A japa meditáció egy bensőséges gyakorlat, ami nem tartozik másra. Ne legyünk magamutogatóak. A bölcs eltakarja, amije van, a bolond azt is kikiabálja, amije nincs.
 4. Legyen a japa meditáció valódi fohász, szívből jövő segítségkérés. Ahogyan a messzire elkalandozó kisded az erdőben eltévedve felismeri helyzetét, s felkiált mamája segítségéért, azzal a kétségbeesett segítségkéréssel kérjük a Legfelsőbb támogatását, oltalmát és segítségét.
 5. A Hare Krisna mantra japa meditáció ugyanakkor a Legfelsőbb dicsőítése is. A bhakta hálás a Legfelsőbbel való társulásért, végtelenül boldog, hogy Őrá gondolhat, ezért dicsőíti Őt. Mint amikor az ember valami nagyon jó történik, akkor belülről fakadó igénye, hogy azt a dolgot magasztalja.
 6. Ha mantrázás közben rossz vagy buta gondolatok zavarnak, akkor azokat egyszerűen ne vegyük figyelembe, vagy pedig rúgjuk el messzire, mint egy focilabdát.
 7. Aki így zengi a Hare Krisna mantrát, számára a japázás fontosabbá válik a lélegzésnél. Létévé válik.
 8. Mint ahogyan Srídhár Mahárádzs mondta, „a malikát ne hagyd böjtölni”. Malika, mala, japa mala, vagyis a japalánc. Vagyis azzal tápláljuk a japa malát, hogy használjuk.
 9. Imalánc a legtöbb vallásban van. Segíti a gyakorlót, ha egy meghatározott mennyiségben zengi el mantráit.

Ezeket az örökérvényű dzsapa meditációs aranytanácsokat kaptam beavatásom napján. Igaz, csak emlékezetből írom, de nagyon mélyen belém vésődött.

Összegzés

A Hare Krisna mantra meditáció mézédes és azonnali eredménnyel jár. A gyakorló szerteágazó figyelmét befelé az önvalóra, valamint a Legfelsőbbre irányítja. Kell kis idő, mire az ember képessé válik az átszellemült japa meditációra. A megfelelő szellemiségű gyakorlás azonban célhoz vezet.


Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .