fbpx

Milyen füstölő pálca illik a jógához és a meditációhoz?

Jógás körökben gyakori téma, hogy milyen füstölő pálcát használjunk jógázás közben. Utánajártunk, hogy melyik illat támogató hatású füstölő a jógázáshoz és a meditációhoz. És hogy egyáltalán mi köze van a jógának a füstölőhöz.

Leveles Zoltán írása


Minőségi füstölőt keresel jógázáshoz és meditációhoz? Mutatjuk. >> Füstölő pálca wesbhop

Az indiai füstölő pálca spirituális hagyományai

Az indiai füstölő pálca használatának évezredes hagyománya van. Égetnek füstölőt az élet különféle mérföldköveit megerősítő védikus szertartások közben, mint amilyen a születési szertartás, első gabonaevés szertartás, esküvők és más alkalmak során.


Indiai Fürtölő pálca jógázáshoz és meditációhoz
Füstölő felajánlása Varanásziban, a Gangesz partján

A füstölő nem marad ki az indiai ünnepekről sem, sőt a mindennapi púdzsa során is alkalmazzák.

A jóga elválaszthatatlan a meditációtól és a védikus hagyományoktól, mint amilyen a púdzsa és a bhadzsanok vagy a kirtan.

Miért borítja egzotikus illatfelhő és mindenféle füstölő a jóga hagyományát?

A jóga, a meditáció és a füstölő találkozása nem véletlen. A természetes füstölők mennyei illata segít az átszellemülésben. Mindegyik érzékszerv az egyéni lélek és a transzcendens közötti médiummá válhat.

Az illat és aroma a legbensőbb energiákat aktiválja. Minél kifinomultabb egy érzékszerv, annál mélyebben hat. A tapintás érzéke az anyag tapintásához kötődik, ezért tapintással kapcsolatos spirituális élmények anyagibb szinten hatnak. Ilyen élmény például a dzsapa tapintása, mely a mantra zengése közben lefoglalja a tapintás érzékét. Ezáltal a figyelem összeszedettebbé válik és a gyakorló képes jobban figyelni a mantrára.

A fül a legkifinomultabb érzékszerv, mely a hallás útján képes a transzcendentális zengésre ráhangolódni. A hallás útján az Égből felfogott mantra bekerül a lelki vérkeringésünkbe, mint a belélegzett oxigén a vérkörbe.

Az orr pedig a transzcendentális illat által stimulálja az ébredező lelki tudatot.

Mitől transzcendentális illatú a füstölő pálca illata?

Elsősorban attól válik lelkivé a füstölő illata, hogy transzcendentális tudatban felajánljuk. Erre alkalmas hely a házi oltárunk. A felajánlott füstölő illata praszáddá válik, a Legfelsőbb kegyének illatává. Hogyan is ne volna kegy a mennyei illat, melyet belélegezhetünk?

A füstölő illata akkor lesz igazán transzcendentális, ha nem vegyszereket, azaz mérgeket ajánlunk fel. Siva képes a Haláhala mérget semlegesíteni. Mi viszont nem. Itt jön képbe az, hogy nem utánozni kell, hanem követni.

füstölő meditációhoz avagy a legjobb füstölő pálca jógázáshoz

A követés alapja pedig a helyes megértés. Nem az a lényeg, hogy meg legyen gyújtva egy füstölő, mint ahogyan nem az a lényeg, hogy tegyünk valamit a gyomrunkba.

Az a lényeg, hogy amit a gyomrunkba teszünk, az erőszakmentes, egészséges és teljesen természetes legyen. A vegyszer felajánlása nem erőszakmentesség. Akár étel, akár füstölő formájában történik.

A jóga-illat és a jóga-aroma kapcsolata

A jóga és az illat összefonódásának megértéséhez ismernünk kell a füstölő felajánlás jelentését.

A púdzsa során az öt alapelemet és a három finom fizikai elemet ajánljuk fel. Ezek a következők:

5 durva fizikai elem

 • föld
 • víz
 • tűz
 • levegő
 • éter

3 finom fizikai elem

 • elme
 • értelem
 • hamis egó

A púdza során felajánlott kellékek, mint pl a víz, pávatollegyező, virág stb mind valamelyik elemet képviselik.

A füstölő az elme felajánlását jelképezi.

A füstölőpálca felajánlásának filozófiája

A füstölő pálca durva fizikai elemből készül: fapor, méz, természetes olajok, fúszerek stb. A meggyújtás során ezek a durva fizikai elemek nagy része füstté, a füst pedig láthatatlanná válik.

A füstölő pálca felajánlása során az anyagias elmét szeretnénk füstté, azaz láthatatlanná tenni. Vagyis szeretnénk az elmét lelkivé alakítani. A csapongó elmét szabályozni.

Miként a Bhagavad-gítában is Krisna mondja, a fegyelmezetlen elme a legnagyobb ellenség, a fegyelmezett elme a legjobb barát:

Az embernek az elméje segítségével fel kell szabadulnia, s nem szabad visszaesnie. Az elme a barátja és az ellensége is lehet a feltételekhez kötött léleknek. Bhagavad-gítá 6.5

Melyik illat a legjobb jógázáshoz és meditációhoz?

Ha jóga és meditáció gyakorlásához keresel füstölő pálcát, a legfontosabb szempont, hogy természetes alapanyagú legyen. A fekete színű füstölő rendszerint szénporból és olcsó vegyi olajokból áll.

A szintetikus füstölők jellemzője, hogy nem kellemes az illatuk, mondhatni, büdösek. Gyakran fejfájást is okoznak. Hogyan is lehetne ilyen illatban jógázni vagy meditálni?

Ezzel szemben a minőségi maszala füstölők természetes alapanyagúak és szinte megbabonázó hatásúak.

A legelterjetteb maszala füstölő a Nag Champa. A wesbhopunkban a következő prémium minőségű maszala füstölőkből válogathatsz:

 • Nagy Champa
 • Moksha
 • Nirvana
 • Everest
 • Dharma

Ezek az illatok garantáltan elősegítik az átszellemülést. Persze nem végzik el helyetted, de járhatóbbá teszik az ösvényt.

Lassan három évtizede időm jó részét Indiában töltöm. Ez idő alatt rengeteg füstölőgyárat kerestem fel. Ennek a kutatómunkának eredménye a Bharata webshopban forgalmazott füstölők listája, melyet ebben a cikkben leírtak alapján állítottam össze.

A jóga és meditáció előtt mennyivel gyújtsunk füstölőt?

Ne felejtsük el, hogy nem a füstre, hanem az illatra van szükségünk az átszellemüléshez. A füst belélegzése nem áldásos. Szívunk belőle eleget a városokban.

Éppen ezért a füstölő felajánlása a jóga és meditáció előtt legalább egy órával történjen meg. Ami a teremben megmarad, az nem más, mint a tiszta és transzcendentális illat. Bátran kiszellőztethetünk a gyakorlás előtt, mert az illat már megmarad.

Ha belépünk a füstölő pálca illattal átitatott terembe olyan, mintha beleszippantanánk a Lelki Világba.

Összefoglalás

A jóga, meditáció és a füstölő pálca évezredes barátságban vannak egymással. Sose felejtsük el, hogy évezredekkel ezelőtt nem használtak vegyszereket. Éppen ezért a jóga füstölő pálca filozófiájának a lényege, hogy kizárólag természetes alapanyagú füstölőket használjunk.

A füstölő szettben olcsóbb: részletek a videón


Minőségi füstölőt keresel jógázáshoz és meditációhoz? Mutatjuk. >> Füstölő pálca wesbhop

Categories: Filozófia, Meditáció

Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .