fbpx

Mudrák és gyógyító kéztartások

A mudrák évezredek óta alkalmazott meditációs pozitúrák és gyógyító kéztartások, illetve jóga gyakorlatok. Ebben a cikkünkben szeretnénk a mudrák tudományát picit közelebb hozni a jóga világa iránt nyitott érdeklődőkhöz. Míg a jantra a mantrák vizuális megnyilvánulása, addig a mudrák spirituális mozdulatok, melyek a hitelesség energetikai pecsétjei.

Jóga mudra ábrázolás előfordul más kultúrákban is, különösen a keresztény művészetben. Erről bővebben olvashat a Jóga mudra a keresztény ikonográfia c. írásunkban.


Gyógyító kéztartások és mudrák

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató írása

Mielőtt a mudrák porcelánboltjába rontanánk…

A Védák tanítása szerint az emberi létforma a legértékesebb a földi formák közül. Testünk, annak felépítésének, és működésének vizsgálata elvezethet akár az Univerzum működésének megértéséhez is. Vannak látható, úgymond kézzel fogható, és láthatatlan, finom működések is. Az életerő megfelelő áramlásához mindkettő ismeretére, és megfelelő működésére szükség van.
Általában nagyobb hangsúlyt fektetünk a testre. A lélek ismerete és a lélek utána való tudakozódás a háttérben marad. Fontos a ruha, a divat, a súly, a szépség, de elfelejtkezünk arról a finom energiáról, mely nélkül a test működése elképzelhetetlen. Sokat foglalkozunk testünk egészségével, ászana jóga gyakorlatokat alkalmazunk, tornázunk, próbáljuk az ideális alakot elérni, de ne felejtsük el, hogy a test esztétikája, a lélek kiegyensúlyozottsága akkor lesz tökéletes, ha a külső és belső változások egyaránt létrejönnek, úgy kapcsolódnak össze, mint az izmok a csontvázhoz. Ha az izom elszakad, leválik a csontról, az adott testrész működésképtelenné válik.
A jógikat, és risiket évezredek óta foglalkoztatja ennek a teljességnek a tudománya. Az ok és okozat összefüggéseire, a teremtés tökéletességére keresték a válaszokat, majd megosztották a tapasztalataikat a keresőkkel, így alakult ki a jóga rendszere, melynek kicsúcsosodása a bhakti jóga.

A mudrák a jelbeszédhez hasonlíthatók

A legfinomabb gyakorlási formák a mudrák, melyek lehetővé teszik, hogy a gyakorló a testen belüli finom energiaáramlásokat megtapasztalja, és képessé váljon uralni ezeket. Ezek a gyakorlatok haladó jóga gyakorlók számára ajánlottak elsősorban, akik már képessé váltak az elcsendesedésre, befelé figyelésre, de a kezdők gyakorlását is kiegészíthetik, kísérő technikákként.
Ha a jóga mudra szót meghallja az ember, általában a különböző kéztartásokra gondol, szokták nevezni az „ujjak jógájának” is. A mudrák valójában ennél sokkal sokszínűbbek, végezhetünk mudrákat a szemeinkkel, nyelvünkkel, ujjainkkal, de az egész testünkkel is. A szemek munkája hatással lehet az agytörzsre, a nyelv munkájával az emésztőrendszer stabilizálható, az ujjakkal különböző szervekre is hatást fejthetünk ki. Olyasmi ez, mint a jelbeszéd. A mudrák bizonyos információk átadására szolgálnak, hatást gyakorolhatunk szerveinkre, a test egészségi állapotát javítva, de elérhetünk spirituális fejlődést is segítségükkel.

India mudrák az indiai táncban

A mudra szó jelentése

Ahhoz, hogy a gyakorlást megkezdjük a mudrákkal, fontos ismerni, mit jelent maga a kifejezés. A szanszkrit mudra szó jelentése pecsét. A szó szanszkrit eredetű, a tradicionális tanításokban a szavak jelentésén túl a fogalmak értelmezésével is foglalkoznak. A pecsét kifejezés elkötelezettséget, elköteleződést jelent valami iránt. Gondoljunk bele, régen a királyi iratokat is pecséttel látták el, ettől vált hitelessé a címzett számára. Még ma is pecséttel látják el a fontos dokumentumokat. India bizonyos hagyományőrző területein, még ma is él a pecsét jelentősége. Pár napja egy indiai vidéki kisvárosban bementem egy parfümöket, olajakat árusító emberhez, rengeteg olajat árult, amikor szantálolaj után érdeklődtem kihozott egy üvegcsét, és mutatta, hogy három helyen van lepecsételve, ezzel bizonyítva hitelességét, ugyanis a szantál egy nagyon értékes, és drága dolog. A pecsét valóságossá, és hitelessé teszi a benne foglalt dolgokat.
Ily módon a jógik több évezredes jóga és mudra gyakorlatai, melyeket generációkon keresztül változtatás nélkül örökítettek tovább, joggal érdemelték ki a pecsét elnevezést. A beavatottak számára, akik képesek a hitelességüket megőrizni, és változtatás nélkül gyakorolni, magas testi, mentális, és spirituális fejlődést adnak.

A mudrák hatékony működése

Ma már lehetőség van nyugaton is néhány egyszerű mudra megismerésére, de ne felejtsük el, hogy az igazán áttörő eredményt akkor kapjuk, ha élő átadáson keresztül a tanítónktól kerül hozzánk. Nem elég a mozdulatot megismerni, fontos a gondolatok tisztasága, a légzés minősége, és a befelé figyelés, ahhoz, hogy a testben lévő energiák megmozdításának eszköze legyen.
A mai ember szereti a késztermékeket, a használati utasítással könnyedén kezelhető dolgokat, azonban a jóga, és a mudrák rendszere nem tartozik ezek közé a dolgok közé.

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=4pDP7lrfTEs[/embedyt]

Ezen a videón 5 alap mudragyakorlatot ismerhetünkmeg angol felirattal.

 


 


Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .