Jóga kezdőknek

Gratulálok! A jóga hatásainak tanulmányozása után eljutottál az elhatározásig, hogy fejest ugrasz a jóga gyakorlatok világába. A legjobb hír! Az első lépésekhez szeretnék segítséget nyújtani ezzel a cikkel. A jóga kezdőknek lehet nagyon vonzó, ugyanakkor egzotikus, ígéretes és ki tudja, mi még. És mindez igaz. A lenti tanácsok minden eseteben segítségedre lesznek. A cikk végén pedig konkrét gyakorlatokat ajánlok, méghozzá olyanokat, melyek bátran gyakorolhatók személyes oktatás nélkül is. Tartalmas időtöltést kívánok az olvasáshoz, és áldott, sikeres jóga gyakorlást: legyen a jóga kezdőknek is élmény!


Tipp: Jóga  tanfolyam kezdőknek

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Jóga kezdőknek

Elkészülni, vigyázz, rajt! Jóga kezdőknek.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató és jógaterapeuta írása

Jóga kezdőknek: első találkozás a jógával

Manapság sajnos a jóga egyfajta torna, lassú mozgás, gimnasztika, nyakatekert pózok sora vagy akrobatikus gyakorlatok formájában került a köztudatba. Előfordul, hogy ellenállást vált ki az emberből, hogy ő ezt sosem fogja tudni gyakorolni, vagy pont ellenkezőleg két hónap után már oktatni szeretné, mert annyira divatos.

Sok jógastúdióban utánozni kell az oktatót, aminek igen nagy a sérülésveszélye, és így a befelé figyelés is elmarad. Ez a gyakorlási mód nem különbözik a fitness óráktól, és egy kellemes vagy kellemetlen testi fáradtságot eredményezhet, meg persze a csodaalakot, amire mindenki vágyik.

Hogyan jógázzunk egyedül?

Rendszeresen! A jóga gyakorlása egy belső út, mindenkinek a saját útja. Egyedül (is) kell gyakorolni, ahhoz, hogy belül is változást érjünk el. Ahhoz viszont, hogy egyedül gyakorolni tudjunk, meg kell ismerni a jógázás folyamatát és az ászanákat.

Kezdetben egy tapasztalt oktatóhoz kell fordulni, aki megosztja a tapasztalatait, és segíti a fejlődést. A tapasztalt oktató nem azt jelenti, hogy már beszerzett néhány oklevelet, hanem egy olyan személy, aki éli azt, amit szeretne átadni, folyamatosan gyakorol, és ezáltal tudja megosztani a tapasztalatait. Elmagyarázza, és megmutatja a gyakorlatokat, hogy az ember meg is értse, és ne csak másolja a pózokat.

Ettől válik a jóga egy speciális gyakorlási úttá, és különül el a tornák, és fitness világától. A jóga oktatása egy különleges módszer, mely során a gyakorló, és oktató között egy finom szintű kapcsolat jön létre. Az oktató útmutatásai alapján elsajátított technikákat már egyedül is el lehet kezdeni gyakorolni, miután megismertük az ellenjavallatokat, a helyes gyakorlás folyamatát, és a hibalehetőségeket.

Milyen kihívást jelenthet a jóga kezdőknek?

A jóga kezdőknek valódi kihívást jelent. Két nagy próbatétel a fokozatosság betartása és a lustaság.

  • Az egyedül való jóga gyakorlatok végzése során csak azokat a technikákat gyakoroljuk, melyeket már meg is értettünk. Tudjuk, hogy pontosan mire való, miért kell gyakorolni, milyen veszélyei lehetnek, és hogyan kell végezni őket.
  • Soha ne nézzünk közben videót, vagy lapozgassuk a könyveket, hanem csendesedjünk el, és figyeljünk befelé. Már ez fontos lépés az elmélyülés belső ösvényén. Ha bizonytalanok vagyunk a gyakorlatban, forduljunk segítségért az oktatóhoz, vagy nézzünk utána mielőtt elkezdjük a jógagyakorlást.
  • Mindig csak a komfortérzeten belül gyakoroljunk, ne kössük időhöz a jógázást, ne akarjuk meghatározott ideig maradni egy ászanában, mindig a testünk jelzéseire figyeljünk. Ha fájdalmat érzünk bármelyik technikánál, rögtön bontsuk le, és pihenjünk mély légzésekkel.
  • Ne akarjunk túl gyorsan fejlődni, és ne akarjunk mindig újabb, és újabb gyakorlatokat végezni! Tartsuk be a fokozatosság elvét!
Jóga kezdőknek akrojóga

Ne aggódj. A jóga nem cirkuszi mutatvány. A jóga kezdőknek sem jelenthet bohóckodást, magamutogatást. Befelé gyakorold az ászanákat. Minden ászana egy lépés az elmélyülés ösvényén.

Videóról jógát tanulni?

Ha nincs lehetőségünk elmenni egy tanfolyamra, és személyesen tanulni, akkor megoldás lehet a jógaoktató videó. Oktatóvideót keressünk, amit megnézünk a gyakorlás előtt, de nem a gyakorlás közben! Többször is nézzük meg az oktató filmet, figyeljünk az elhangzott utasításokra, és ha megértettük, akkor kezdjünk gyakorolni.

Próbáljuk fegyelmezni magunkat, és bírjuk ki, hogy nem fogunk hozzá rögtön. Ezáltal már a belső erényeket is elkezdjük fejleszteni, rögtön az elején, mint a türelem, akaraterő, kitartás.

Hogyan fogjunk hozzá a gyakorláshoz?

Keressünk egy olyan jógaiskolát, ahol foglalkoznak a jóga alapokkal is. Iratkozzunk be egy jógatanfolyamra, ahol elmagyarázzák az alapokat, és elméleti és gyakorlati részeken keresztül vezetnek be a jóga világába. Legyünk igényesek, mert a saját testünkről, és egészségünkről van szó! Kezdjük el az alapoktól, még akkor is ha nagyon fiatalok, és rugalmasak vagyunk. A jóga gyakorlatok nem véletlenül követik egymást meghatározott sorrendben. Mindennek van oka, és magyarázata. Ha kihagyjuk az alapokat, mert nekünk nagyon jól megy a többi is, és az alapok egyébként is rettenetesen unalmasak, hosszútávon megtapasztalhatjuk az ebből keletkezett károkat, illetve nem tapasztaljuk meg az ezzel járó előnyöket.

Biztonsággal gyakorolható jóga ászanák kezdőknek

Általánosítani sosem lehet. Mindenkinek más a testfelépítése, esetleg lehetnek már kialakult problémák, korlátok, ami miatt óvatosabban kell gyakorolni, vagy variációkat alkalmazni.

A jóga kezdőknek szóló gyakorlatokként a legbiztosabban az előkészítő jóga gyakorlatok, ízületi gyakorlatok, a teljes jógalégzés, a váltott orrlyukú légzés (pránájama), és a napüdvözlet gyakorlatsor javasolható. Ezekkel a gyakorlatokkal akár évekig is lehet gyakorolni.

Jóga gyakorlatok kezdőknek napi 15 perc rutin kialakításához

Ha naponta 10-15 percet tudunk a jógázásra szánni, az is nagyon tökéletes. Végezzük el minden reggel a napüdvözlet gyakorlatsort, eleinte 1-2 kört, majd folyamatosan növelve a körök számát. Mielőtt hozzákezdünk, picit hangolódjunk rá, vegyünk néhány jó mély teljes légzést, zengessük az óm mantrát, ha befejeztük az utolsó kört helyezkedjünk el savászanában, vagyis hullapózban, és relaxáljunk néhány percet.Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Jóga kezdőknek: Start!

Jóga kezdőknek


Categories:

Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .