Jóga alapok: ez történik jógázás közben

Jóga alapok nélkül csak félig jóga. Ha a jóga alapjai kimaradnak a jóga gyakorlatok végzéséből, akkor ne csodálkozzunk, ha a kívánt eredmény elmarad. A jóga alapok lényege, hogy megfelelő hangulatban fogjunk hozzá a jóga gyakorlatok végzéséhez. Mondhatná valaki, hogy éppen azért jógázunk, hogy megfelelő hangulatba kerüljünk, akkor most hogyan lehetséges, hogy már eleve megfelelő hangulatban kezdjünk el jógázni? Ezek azok a jóga alapok, amiket most meg szeretnék osztani az olvasóval. Ha ki is szeretnéd próbálni, akkor ajánljuk figyelmedbe jógatanfolyamainkat.


Tipp: Jóga  alapok elsajátítása hatékonyan

 • Jóga tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató cikke a jóga alapok megéléséről

Jóga alapok között az első a megfelelő hangulat elérése

Szabó Szilvia Jógamájá a nandafalvi hindu templom szentélyparkjában

Jóga alapgyakorlat: ráhangolódás ima jógapóz segítségével

A jógázás ráhangolódással kezdődik. Alap jóga gyakorlat, amikor összeteszem a két tenyerem a szívem előtt. Az imádkozó is ezt teszi. A tudatosság központja a szív energiaközpont. A Védák tanítása szerint a lélek a szívben lakik, és ott található a Felsőlélek is. Amikor összetámasztom a két tenyerem, a hüvelykujjaim a szívközpontot érintik. Erre a nyomásra a szívközpont ellazul, és tudatosul bennem az alázat és tisztelet, megjelenik egy hódolatteljes érzés. Ez nem csak a hatha jóga gyakorlatok különlegessége. A tradicionális hagyományokban, legyen az klasszikus indiai tánc, harcművészet, bhakti jóga, imádság vagy csak belépünk egy templomba, vagy köszöntjük Mesterünket, társainkat, mindig egyfajta szertartásosság, tiszteletadás nyilvánul meg.

A hatha jóga gyakorlatok végzése eredendően testtel végzett istentisztelet

Az ima, vagy istentisztelet nem a szánkon keresztül, nem a szavakkal nyilvánul meg. A hatha jóga gyakorlatok végzése tulajdonképpen testtel végzett istentisztelet. A jógagyakorlás akkor éri el célját, ha közben megtapasztaljuk, és megértjük, hogy minden jógagyakorlat az általa kiváltott érzés és hozzáállás szimbóluma. Még a jóga gyakorlatok neve is jelentőségteljes. A mozdulatok szimbólumok. A karok emelése felajánlás az Isteninek, az előrehajlás az alázat és a szerénység gesztusa, a hátrahajlás töltekezés a fénnyel. Amikor mozdulatlanná válva kitartunk egy testhelyzetet, megőrizzük azt, amivel feltöltődtünk.

Jóga alapok között az elmélyülés is fontos szerepet tölt be

Jóga alapok között az elmélyülés is fontos szerepet tölt be. A jóga gyakorlatok valódi hatásukat megfelelő tudatállapotban érik el.


Tipp: Jóga alapok elsajátítása a gyakorlatban


A jóga pózok helyes gyakorlása képes a jógagyakorlót felszabadítani

Az ászanákban benne van a teremtés, fenntartás és visszatérés ciklusa, erre emlékeztetnek minket, a születés, a halál, és a reinkarnáció ciklusára. A jógapóz hosszabb kitartása az élethossz szimbóluma. Ez a hatha jóga gyakorlatok titka. A jóga pózok önmagukban képesek felszabadítani. Ez a tudatosság – ha minden jógapózban benne van a szívből fakadó ima.

A jóga alapok lényege az átszellemültség

A jóga alapok és a gyakorlatok átszellemültségének megértéséhez egy indiai színész gondolataival zárom soraim. Egy híres indiai színművész Prithivírádzs egyszer az Úr Krisna szerepét játszotta. Krisna a nyugati világban ismert, ahol különösen a Hare Krisna mantra tette Őt ismertté.  A színész így fogalmazta meg sikerének titkát:

„A sikerem titka? Nem ismerek semmilyen titkot. De akkor, amikor az Úr Krisna szerepét játszottam, nem a színpadon voltam, hanem az ötezer évvel korábbi csatamezőn, és én voltam Krisna. Olyan volt, mintha Krisna szelleme elfoglalta volna a teljes személyiségemet és az elmémet, és rajtam keresztül beszélt volna. Életem legspirituálisabb, legmeditatívabb tapasztalata volt – miközben ott álltam és filmeztek. Nem is voltam tudatában a kameráknak. A filmre beszélni és Ardzsunát tanítani – egy kereső törekvése volt.”

Köszönöm, hogy elolvastad ezt az olyannyira fontos témát taglaló írást, melyben a jóga alapok lényegét szerettem volna világosabbá tenni. Enélkül hogyan is érthetnénk meg, hogy mi történik a jóga gyakorlatok végzése közben?

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=PMAraKQ5cZQ[/embedyt]

Egy kis hangulatkeltő jóga videó, mely az Inbound Jógaiskola egy korábbi jógatáborán készült.There are 2 comments

 1. Marsai Eta

  Kedves Szilvi!!

  Nagyon köszönöm,hogy rátaláltam és olvashattam írásodat.
  Minden jógázónak tanulságként őszintén ajánlanám.

  Szeretettel ölellek: Eta

  1. Szilvi

   Kedves Eta!
   Én köszönöm, hogy olvastad!
   A kedves szavakat is köszönöm!
   Szeretettel ölellek!
   Szilvi

Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .