fbpx

Az önmegvalósítás szükséglete a jóga ösvényén


Az önmegvalósítás szükséglete egyidős az emberiséggel. Mi más volna az élet célja, ha nem az önmegvalósítás. Utánajártunk, hogy a jóga milyen kapcsolatban áll az önmegvalósítás művészetével.

Az önmegvalósítás belső igényként kell jelen lennie. Ez az belső igény táplálja benünk a lelkesedést, a kitartás és a motivációt.

Vajon lehet-e csupán könyvekből, esetleg egyetlen hétvégi jóga tanfolyamon megtanulni, vagy Tarot kártyákkal elsajátítani az emberiség legnagyobb lehetőségét, az önmegvalósítást.


Jógatanfolyam az önmegvalósítás ösvényén>> Jógatanfolyam kezdőknek Budapesten


Szabó Szilvia Jógamájá írása

Az önmegvalósítás jelentése a jógában

Az önmegvalósítás jelentése a jógában azt jelenti: ráébredni, ki vagy valójában. A jóga filozófiája pontosan válaszol erre: lélek vagy, nem a test és nem is az elme. Ide jutunk el a jógában. De ehhez kell sok olyan irányú ismeret, amit a gyakorlati életben még nem tapasztaltam meg.

Mert én hiába beszélek arról, hogy engedd el a dühödet, ha azt sem nem tudod, mi az a düh. Ha nem tudod azonosítani, és nem tudod érzékelni, mikor van veled, mire lobban be.

Lehet személyhez vagy valamilyen cselekvéshez kötni, de ott van pl. a tűz elem, amiről ha nincs semmilyen ismeretem, nem tudom kezelni.

Mit jelent az önmegvalósítás fogalma a jógában? Először ezt kellene tisztázni. Sem a testünkkel sem a gondolatainkkal nem vagyunk tisztában. Letagadjuk az érzéseinket nem szembesülünk a dolgainkkal. Ezek az alapismeretek nélkül hogyan beszélhetnénk önmegvalósításról? A jógában többek között ezt is megtanuljuk.

Az önmegvalósítás önmagunk megismerését kellene, hogy jelentse, és ez a testünk megismerésével kezdődik. Sok esetben nem is vagyunk vele tisztában, hogyan működnek a szerveink, milyen folyamatok zajlanak a testünkben.

Természetesen egy átlagembernek nem orvosi szinten kell ezt tudnia.

Ha tapasztalunk valamilyen megváltozott helyzetet, pl. egy hevesebb, de többször előforduló szívdobogást vagy a légzésben beállt változást, sokszor jobban megijedünk a kelleténél.

Máskor épp az ellenkezője fordul elő, nem is figyelünk oda az apró jelekre, legyintünk rá, pedig komoly változásokra utal.

Nem tudjuk hogyan mozogjunk, hogyan üljünk le, hogyan üljünk az irodánkban, hogyan cipeljük a terheinket. Most a kézzel fogható súlyokra gondolok, táskákra, csomagokra. A fizikai munkát végzőre ezek különösen érvényesek.

Az önmegvalósítás művészetében mindez még csak a külső, a testi felület. Ezen a szinten még azt sem ismerjük, mit sem szólva valódi önmagunkról.

Az önmegvalósítás fogalma a jógában

Rossz a mozgásmintánk, nagyon helytelen a tartásunk, testi szinten ez azt jelenti, hogy nem tudjuk megfelelően használni a testünket. Mentális és mélyebb szinten pedig elmondhatjuk, hogy saját gondolatainkkal, érzéseinkkel sem vagyunk tisztában.

Azt gondoljuk magunkról, hogy mi pozitívan gondolkodunk, mindig jók, becsületesek vagyunk, és közben ha önmagunkba néznénk, szembesítenénk mindezzel önmagunkat, rádöbbennénk bizonyos dolgokra.

Számomra ezt jelenti az önmegvalósítás. Nem az, hogy kinek nevezem magamat, az sem, ha spirituális embernek tartom magam. Ezzel kapcsolatban nem számít, mit érek el az életben, hány doktori címet tudok felsorakoztatni.

Milyen értékek szerint kategorizálom az életemet. Mi a fontos számomra, odafigyelek-e a környezetemre, észreveszem-e hogy vannak rászorulók, szegények, betegek, elhagyatottak, akik törődésre szorulnának, vagy csak a saját problémáimmal vagyok elfoglalva? Itt kezdődik minden. Ez mind az önmegvalósítás fogalmához tartozik.

Kedvenc önmegvalósítás idézetek a jógairodalomból

„A jóga olyan fény, amely egyszer meggyújtva soha nem halványul el. Minél jobb a gyakorlás, annál erősebb a lángja. ” – BKS Iyengar

Szeretem ezt a hasonlatot, mert személyes tapasztalataim is ezt igazolják. A jóga egyre növekvő külső és belső erőt ad az önmegvalósítás útján.

„A jóga gyakorlása megszünteti a test és az elme tisztátalanságait s ezt követően az értelem és a bölcsesség fénye beragyogja az ember lényét.” – Patandzsali

Patandzsali Jóga-szútrája minden jógás számára alapmű. Ez a kijelentés pedig kedvenc témámról beszél, amit tanításkor nem győzök hangsúlyozni. Arról, hogy a cél komoly gyakorlással érhető el. Gondos alapok nélkül nem ragyog fel a „bölcsesség fénye”.

„Aki nagy hittel mindig Bennem lakozik, s Engem imád transzcendentális szerető szolgálatában, az a legmeghittebben egyesül Velem a jógában, s az összes jógi közül ő a legkiválóbb.” – Bhagavad-gítá. 6.47.

Kihagyhatatlan ez a vers, hiszen a jóga legtökéletesebb végcéljáról beszél. Az önmegvalósítás legpontosabb megfogalmazását adja számomra.

Akár egy hangszer, olyan az önmegvalósítás művészete

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az önmegvalósítás művészete kapcsolódik a jógához. Hogyan?

A nyugati civilizációban a testtel azonosítjuk magunkat, egyáltalán nem vagyunk tisztában lelki szinten a tényekkel. Azt gondolom: a test vagyok, innentől kezdve mindent ennek rendelek alá.

A jóga filozófiája azzal kezdi, hogy van ez a test, ezen belül a durva- és a finom-fizikai test, vagyis maga a külsőnk és az elme. Ezen felül van a lélek, a valódi önmagunk.

A fizikai szint az anyaghoz tartozik, a lélek már spirituális szint. Mindaddig, amíg az anyagban veszünk el, nem értjük létezésünk lényegét. Ehhez a gyakorlatokon keresztül juthatunk el.

Az kevés, hogy elkezdem hangoztatni, hogy lélek vagyok, mert ezt olvastam, vagy ezt mondta a jógatanárom. Az élet mindennapjai közben pedig nem tudok elszakadni az anyagi dolgoktól és eseményektől.

A bulvár önmegvalósításon túl

Nagy tévedés azt gondolni, hogy az önmegvalósítás eléréséhez nem szükséges a belső munka. Arról ábrándozni, hogy az önmegvalósítás Tarot kártya segítségével, egy gyorstalpaló tanfolyam elvégzésével stb. is elérhető, az eleve vesztésre áll.

Manapság mindenhol hallhatjuk az önmegvalósítás kifejezést, szinte a csapból is ez folyik. Azonban anyagi dolgokkal azonosítják: pozícionálom magam, eljutok valahova, sikeres leszek valamiben.

Fontos, hogy mit tudok elérni a munkám során vagy a tudásommal, de az önmegvalósítással kapcsolatban nem ez a minden. Már a tudás is egy komoly kérdés.

Milyen tudásról beszélünk? Lexikális tudásról vagy bölcsességről, egy spirituális tudásról? Tehát már a tudás kifejezésénél elakadhatunk. Mire gondolunk, amikor azt mondjuk: szerezz megfelelő tudást!

Tanulható az önmegvalósítás?

Mi a tudásszerzés folyamata? Az önmegvalósítás könyvből tanulható? Még 2 diplomát szeretnék, matematikait, mérnökit. Természetesen ezek komoly tudást jelentenek, de amikor spirituális bölcsességről beszélünk, akkor nem az ilyen tudományágakat értjük ez alatt. Hanem olyan bölcsességet, ami mindenkiben benne van.

A jógának az is a lényege, hogy a benned lévő bölcsesség ébredjen fel. Ehhez is tapasztalatszerzésre van szükség. Nem tudom felébreszteni, ha nem gyűjtök tapasztalatokat bizonyos gyakorlatokon keresztül. Természetesen a jóga mellett segítségünkre lehet egy jó pszichológus vagy egy jó életvezetési tanácsadó.

Ha csak a könyvtáramat építem, hogy minél több könyvből olvassam el a tudást, vagy mindenféle tanfolyamra beiratkozom, hogy tudást szerezzek, ezek nem lesznek elegendőek számomra. Nyilván mindez az eredményes úthoz tartozik, tehát nem arról van szó, hogy ezek nem hasznos folyamatok, de azt gondolom, a lényeg nem mindig ott van, ahol lennie kellene.

Ennek fényében tegyük fel újra a kérdést: Tanulható az önmegvalósítás? A válasz egyértelmű igen. Elsősorban világos, nem anyagi célokkal manipulált szándék, majd a hiteles forrás szükséges hozzá. Harmadik elengedhetetlen elem pedig a kitartás.

Összefoglalás

Az önmegvalósítás kapcsán is elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy mi a megfelelő tudásszerzési folyamat? A jóga megtanítja a komoly gyakorlót teste, elméje megismerésére és irányítására, amikor is megértheted, hogy igazi önmagad a transzcendentális személyiséggel rendelkező lelki lény.


Categories: Filozófia

Tags:

Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .