Eredeti jóga – amit a jógáról tudnod kell

Ki ne kapná fel a fejét a jóga szó hallatán? A jóga filozófia, testtudat, vallás vagy életmód? Valaki zsírégetés, vagy derékfájás miatt, valaki stresszoldás  vagy önmegvalósítás céljából jógázik. Valaki csak hallott róla, valaki már évtizedek óta gyakorolja. Sokan sokfélét írtak vagy mondtak már a jógáról. Milyen is azonban az eredeti jóga, hogyan jött létre és milyen célt szolgált? Ezt járjuk körül mostani írásunkban.

Leveles Zoltán írása

Az eredeti jóga elsősorban szellemi hagyomány. Siva kidolgozott 64 jóga gyakorlatot, melyek a test és elme karbantartását szolgálják. Keletkezésének ideje a régmúlt homályába vész, de nem túlzás az állítani, hogy az eredeti jóga évezredes hagyománnyal rendelkezik. Mindezt a védikus purána irodalom is megerősíti.

A jóga eredete a HimalájaAz eredeti jóga célja


A jóga célja eredendően a lelki önmegvalósítás, s nem az akrobatika vagy a testi ügyesség. A jóga egy meditációs rendszer, amikor is a gyakorló a jógából elsajátított életmóddal, táplálkozási szokásokkal, testi gyakorlatokkal, önfegyelemmel azt a célt szolgálja, hogy önvalóját megismerje. A testi egészség egyfajta hozadéka a jóga gyakorlásának. A jóga ösvényén azonban a meditáció gyakorlása sem elhanyagolandó.

Az eredeti jóga fejlődése

A emberemlékezet óta élő jógahagyomány folyamatosan megújul. Mindez nem azt jelenti, hogy megváltoztatják a tradíciót, hanem azt az adott kor és környezetbe adoptálják. A jógatradíció ilyen módol való továbböröklődést és alkalmazását az megvilágosodott mesterek végzik. A jóga fejlődése tehát nem az eredeti jóga megváltoztatását jelenti, hanem megértve az eredeti jóga működését és lényegét a mesterek képesek azt a jelen környezetben élő tudománnyá tenni. Egy korábbi írásunkban olvashatsz jóga típusok témában egy mély és inspiráló cikket. A cikk elolvasása után, egész biztos, hogy jobban kiigazodsz a jóga fajták között, és megérted, hogy valójában csak egyféle jóga létezik. Nagyon úgy tűnik, hogy egyre jobb úton jár a jóga, hiszen Indiában már jóga miniszter is kinevezésre került.


Hogyan működik a jóga?

A jóga működésének titka éppen a megvilágosodott mesterek és azok hithű tanítványainak tevékenységében keresendő. Az eredeti jóga fontos alaptézise, hogy hiteles forrásból tanuljunk. A jóga a testet működtető finom energiák szabályozása által működik

A mai jógaiskolák mennyire az eredeti jóga követői?

A ma működő jógaiskolák között szerencsére léteznek olyanok, melyek az eredeti jóga szellemiségében működnek. Vannak azonban olyan jógaiskolák is, melyek a jóga alaptanítását és szellemiségét teljesen figyelmen kívül hagyják, és egyfajta sport vagy fitnesz klubként működtetik központjaikat. Az ilyen jógastúdiók jóga kifejezés használata megkérdőjelezhető.az eredeti jóga spirituális gyakorlás

Olvasd el a kapcsolódó cikkeinket

Próbáld ki az eredeti jóga gyakorlását – keresd induló jógatanfolyamainkat


 


Categories: Filozófia

Tags:

Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .