A depresszió lelki okai

A depresszió sokakat érintő betegség. Oly keveset foglalkozunk a depresszió lelki okaival. Összeszedtünk néhány érdekes tényt, melyek fontos tényezői a depresszió kialakulásának. Mutatjuk a depresszió legfontosabb lelki okait.

Írta: Blénesi Henrietta viselkedéselemző

A depresszió lelki okai a jóga szerint

A depresszió lelki okai: mentális és fizikai tényezők

A depresszió lelki okai külső tényezőkben keresendő. Ezek a lelki okok lehetnek trauma, egy kudarc, egy szerettünk elvesztése, sikertelen vizsga, szerelmi párkapcsolat eredetűek stb. Az, hogy az adott behatás, milyen következményt okoz, az egyén érzékenységétől függ.

A depresszió egyik formája fizikai rendellenességre vezethető vissza. Ez lehet akár vitaminhiány, vagy éppen a hormonok egyensúlyának felborulása is.
.

A depresszió lelki okai kismamák esetében

Kevés figyelmet kap a szülés utáni depresszió. Így hát egy pár lelki okot szeretnék kiemelni ebben a témában.

A depresszió lelki okai kismamák esetében a szélsőséges életmódváltásra vezethető vissza.

Érthető az, ha a dinamikus társas életből való kiszakadás, szorongással tölti el az embert. A mindennapos pörgős munkát, utazást, nagy társasági életet felváltja egy teljesen más szerep. Egy szerep mely egy életre szól, és egy csodálatos hivatás.

A két szerep közötti váltás meglehetősen gyors folyamat. Az ebből adódóan kialakult szorongás, önmagunkra találás negatív hatással van az újdonsült anyák lelki állapotára.
Az anyákat a szülés mentálisan és fizikailag is kimeríti, ezért kialakulhat egy melankolikus állapot, súlyosabb esetben depresszió is. Fontos kiemelnünk azt, hogy ha már érzékelünk több tünetet, mint pl.: lehangoltság, agresszív fellépés, folyamatos befordulás, nemtörődömség, akkor érdemes pszichológiai tanácsadást választani annak érdekében, hogy helyreállítsuk a lelkiállapotot.
A szülés utáni depresszió megelőzése érdekében fontos odafigyelni arra, hogy a kismama biztonságban érezze magát, amelyhez fontosak a stabil társas kapcsolatok.

A depresszió lelki okai és a jóga jótékony hatása

Ahogy a fentiekben is említettük, a depresszió nem csak szomorúság, hanem egy mentális rendellenesség, mely meghatározza viselkedésünket és gondolkodásunkat. Több olyan tanulmány is született, mely azzal foglalkozott, hogy milyen hatással van a jóga a depresszió tüneteit mutató egyéneken. Az eredmények alapján, a meditáció, a különböző légző gyakorlatokra való összpontosítás segít, a depresszió legyőzésében.

A jóga, és a meditáció nyugtató hatású, a depresszióban szenvedő egyének számára, hiszen ki tudnak kapcsolódni, és el tudnak szakadni a mindennapos rutintól. Továbbá a jóga segít az önmagunkra találásban.

Mikor forduljunk szakemberhez?

Fontos odafigyelnünk saját magunkra. Ha úgy érezzük, hogy egy adott problémával nehezen, vagy éppenséggel nem tudunk megbirkózni, ne féljünk segítséget kérni másoktól. A depresszió egy olyan állapot mely, ha nem foglalkozunk vele, akár fölénk is kerekedhet.

Összegzés

A depresszió lelki okai érzelmi vagy mentális bizonytalanságban keresendőek. Éppen ezért a jóga egy tökéletes válasz a depresszióra. A kiút pedig egyetlen lépésből áll: a legelső lépésből. Tegyünk hát egy lépést most a belső ösvényen, így a depresszió lelki okai egy csapásra megszűnnek.


Categories: Egészség

Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .