fbpx

Jóga drog és alkohol helyett

Sokan valami misztikus szállal fűzik össze a spirituális India világát a drogok vagy az alkohol fogyasztásával. Mindjárt az elején leszögezhetjük: India tradíciója és a jóga eredendően messze áll a drogok világától. A jóga drog nélkül öröklődött tovább az évezredeken át. Szó se róla, vannak úgynevezett “babák”, akik bizony élnek mindenféle mámorítószer fogyasztásával. Személyes tapasztalatok szerint azonban inkább félresiklott szádhuk és valamikori jógik esetében tapasztalhatjuk a gandzsa (a marihuána Indiában használt neve) szívását vagy egyéb mámorítószerek fogyasztását.

India egyetlen asramában sem találkozhatunk semmilyen drogfogyasztással. Éppen ellenkezőleg. A jó pénzért berasztásított, álmodozó nyugati fiatalok, akik Indiában vélik meglelni a drogozás Kánaánját nagy arcra eséssel találkoznak a “No drugs and alcohol” angol felirattal a jóga asramok falán. Ha pedig ez a felirat angol, akkor ez azt jelenti, hogy éppen a nyugati fiataloknak szól.

Jóga drog és alkohol nélkül

Leveles Zoltán írása

Honnan a drogokkal kapcsolatos félreértés a nyugatiak fejében?

Először is gondoljunk csak bele a modern világ India misztikumával való találkozásába. Mi jut eszünkbe róla? “Love, peace and flower…” Az indiai spiritualitás divatja futótűzként terjedt a hippik között. Egy hippinek szinte kötelező volt valamilyen szinten Indiáznia, Beatles-eznie stb. Mindenki azt hallja meg, amit akar, pontosabban azt hallja ki, amit akar.

Természetesen, amikor a hippik Indiába kerültek, drogosan könnyed életükre kerestek megerősítést. A lényeg, hogy ne legyen felelősség, minden rosszat elfelejteni, szeressük egymást és peace mindenek felett. Más kérdés, hogy felelősségvállalás nélkül hogyan lehet szeretni? Az is nagy kérdés, hogy a drogos életvitelért mennyire vállalták a felelősséget? Nem csak jogi értelemben, hanem egészségügyi, mentális értelemben is. És vajon milyen jövőképet nyújtottak a következő nemzedéknek?

Belső béke a versenykapitalizmuson túl

Egyetértek: a belső béke a hippik által megvetett versenykapitalizmuson túl keresendő. A felelősségvállalás azonban nem elvetendő. Minden tettünkért felelnünk kell. Sokszor egészen ártatlannak tűnő dolgok képesek tönkretenni az életünket. Ugyan már, mi van abban, ha elszívunk olykor egy-egy füves cigit? – így kezdődik. A folytatás pedig az, hogy utána nincs az embernek kedve különösebben semmihez.

Néhány hónap laza füvezgetés után jönnek a “nem találom a helyem” évtizedek: az élet értelmetlen, miért csatlakozzak az emberek kihasználáshoz, miért hagyjam magam kihasználni? Elvagyok, és ha nagyon nem bírom, akkor jöhet még egy füves cigi. És itt még csak nem is drogfüggésről vagy szenvedélybetegségről beszélünk.

Füvező jógik vagy szenvedélybeteg, eltévelyedett emberek?

Kemény leszek. Eddig akárhány gandzsázó “babával” találkoztam, mindig beigazolódott, hogy ők nem a helyes utat járják. Ha megkérdeztem, miért csinálják, a válasz valami olyasmi volt, hogy mert olyan jó. Ellazulsz. És azt veszem észre, hogy naponta akár 4-5 alkalommal is beleszippantanak a csodaszerbe. Egész biztos vagyok benne, hogy nem vagyok sértő, ha kijelentem, hogy az ilyen emberek egyszerűen szenvedélybetegek, még ha a jógik ágyékkötőjét viselik, ki vannak maskarázva mindenféle homlokmintával és hosszú szakálluk is van. Az ilyen babák magányosan vagy néhány hasonszőrű sorstárssal egybeverődve éldegélnek.

Nem azt akarom mondani, hogy amikor régen a tengerentúli indiánok elszívtak egy békepipát, vagy egy-egy rítus keretein belül a misztikus vagy tantrikus jóga tradíciók gyakorlói éltek különféle gyógynövények alkalmazásával, akkor bűnt követtek el. Magánügy, hogy én nem tenném, és nem is javaslom. Ugyanakkor minden élőlénynek megvan a maga helye a világban. Így minden növénynek is. Mint tudjuk, minden növény gyógynövény is egyben, ha ismerjük a helyes alkalmazást. Ellenkező esetben halálos méreggé, életek elrontójává válhatnak.

A mákkal önmagában nincs baj. Sőt végzetes betegség, elviselhetetlen fájdalom esetén komolyabb drog alkalmazása legális és jogos – az orvostudományban is. A lelki űr betöltésére azonban egyik drog sem alkalmas.

Drog hatása alatt nem lehet meditálni sem jógázni

Rab vagy felszabadult?

Itt sántít a drogfogyasztás filozófiája

A jóga célja az anyagi szenvedéstől és az illúziótól megszabadulva élő, szeretetteljes kapcsolatot ápolni a Legfelsőbbel. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy kijózanodni, az anyaghoz való ragaszkodásunkat a Transzcendens iránti odaadásra cserélni. A jóga alapfelfogása szerint eredendően lelkek vagyunk. S eredendően volt a nagybetűs Lélek, a Legfelsőbb, s belőle lett az anyag. Az anyag létének oka a Lélek. Nem pedig fordítva. A materializmus szerint az anyagból lesz az élet. Ez a feltételezés azonban nem logikus.

Megfigyelhetjük a törvényszerűséget, miszerint az ok magasabb szintű az okozatnál, vagy azonos szintű. Az okozat semmiképpen sem lehet  magasabb szintű az oknál. A magasabb szintű dologból lehet alacsonyabb: ember alkothat gépet, de gép nem alkothat életet. Ebből következik, hogy anyagból nem jöhet létre lélek. Vagyis, anyagi dolog nem szülhet lelkit. Lelki felemelkedésre csakis lelki módon tehetünk szert. Ha azt állítanánk, hogy bármilyen anyagi dolog, például a drog, képes volna bennünket a lelki fejlődésünkben előrébb vinni, akkor az anyagot a lelkihez képest felsőbbrendű helyzetbe sorolnánk.

Ebből következik, hogy a drog, mint anyag csakis anyagi hatásokkal rendelkezhet. Tehát, bármennyire is misztikusnak tűnő tapasztalást nyújt a drog, az a tapasztalás csakis anyagi lehet. Arról nem is beszélve, hogy a kísérletező kedvű pengeélen táncol: bármikor szenvedélybeteggé válhat.

A jóga hatása áldás a drogfüggőknek

A jóga gyakorlatok hatása segíthet az életminőség javításában a drogfogyasztók esetében is, valamint csökkenti a kábítószer-használat gyakoriságát – állítják indiai kutatók. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy bárki könnyen megtanulhatja, a jógagyakorláshoz nem kell semmilyen extra kiegészítő vagy drága felszerelés. Kitartás kell, elszántság, jó társaság, néhány mantra és persze picit megtanulni meditáni és jógázni.

Nem kell a drog

Nem kell drog ahhoz, hogy nagy dolgok történjenek.

A kábítószer-függőség kezelési központ Delhiben megjelent friss tanulmánya a jóga és meditáció hatásait vizsgálta a kábítószer-függők között, beleértve a heroin használókat is. Nyolcvannégy heroin-függő személyt vizsgáltak egy speciális klinikán. A szakértők természetesen egy véletlenszerűen kiválasztott kontroll-csoport eredményeit is követték.

Jóga drog nélkül

Kiderült, hogy a jóga és a meditáció jelentős változást idézett elő a fizikai erőnlétben, a társadalmi kapcsolatokban és a vizsgált személyek környezetében, olyan területeken is, mint a higiénia vagy a rendszeretet. A kontroll-csoport átlagos kezelést kapott, melynek a gyógyszeres vagy az opioid-helyettesítő terápia és a pszichoszociális beavatkozás egyaránt része volt.

A jógával és meditációval kiegészített kezelésnél pedig arra is ösztönözték a résztvevőket, hogy a jógát otthon is gyakorolják minden nap. Ebben az esetben az életminőség egyértelműen javult, mondta egy nyilatkozatában a minisztérium szóvivője. A jóga foglalkozásokon részvevőknél azt is megfigyelték, hogy a kábítószer-használat gyakorisága jelentősen csökkent.


Adó 1 százalék a hindu kultúra tövábbörökítésére: India Klub Alapítvány – adószám 19561383-2-43Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .