Hogyan kell meditálni?

Úgy kell meditálni, hogy elérjük a célt

Hogyan kell meditálni ahhoz, hogy elérjük a meditáció végső célját? Egyáltalán mi a meditáció célja? Jó hírem van: nem mi vagyunk sem az elsők, sem az utolsók, akik felteszik a kérdést. Értem én, valami nincs teljesen rendben. Kell valami plusz. És azt is érzem, hogy ez a plusz, amit keresek az pontosan a meditáció. Na jó, de hogyan kell meditálni? Szinte szóról szóra ezeket a kérdéseket teszi fel az ember évezredek óta, és ezért gyűltek össze a nagy indiai bölcsek a Gangesz partján, hogy elmondják az élet végső célja iránt érdeklődő hallgatóságnak, hogy hogyan kell meditálni. Ezeken a Gangesz parti elbeszéléseken kiderül, hogy ne az ember esze járjon azon, hogy hogyan kell meditálni. Az ésszel nem sokra megyünk. Az ész a meditációra vezető úton szükséges. Utána valami egészen másra van szükség. Nem biztos, hogy ilyen-olyan gyors meditációs tippek lesznek a segítségedre.

Hogyan kell meditálni?

Szabó Szilvia Jógamájá írása

A meditáció az elme elcsendesítése

A meditáció az elme elcsendesítése, egy megváltozott tudatállapot. Egészen más, mint a hétköznapi tudatunk. A mindennapokban gondolataink egyfolytában kavarognak, és zakatolnak elménkben, így elménk mindig kifelé figyel. A meditáció során egy dologra koncentrálunk, figyelmünk befelé irányul, ez vezet az elcsendesedéshez, elmélyüléshez, megnyugváshoz. Meditációnkban így közelítünk a szív felé.

 

 

Mielőtt megtanulnád, hogyan kell meditálni

Lassan a testtel, meditálni tanuló barátom – mondják a jógik. Azaz, hogy lassan a meditációval. Sosem szabad erőltetni vagy siettetni a dolgokat. Pláne nem a meditációt. Érdemes tisztázni a helyzetünket. Ha meg szeretnénk tanulni, hogy hogyan kell meditálni, akkor mindenképp szükséges egy kis önelemzés és világkép újraértékelés. Úgy is mondhatnánk, az alapkérdések átismétlése, rendszerbe foglalása. Ki vagyok én? Miért vagyok? Mi a világ? Mi benne a szerepem? És lám, gratulálok, már is a meditálni kezdtél. De még mindig ésszel. Persze jobb ésszel, mint erővel.

Megtanulhatod, hogyan kell meditálni

Meditáció és világkép

Felgyorsult világban élünk. Nap mint nap rohanunk, intézkedünk, pörgünk, a stressz szinte állandóan jelen van az életünkben. Minden érzékszervünk le van foglalva folyamatosan. Hétköznapi tudatunk az érzékszervek kielégítésével van elfoglalva. Rengeteg elvárásnak kell megfelelnünk, és tele vagyunk félelemmel, szorongással, aggodalommal. Kérlek engedd el a stressz minden fajtáját, mert nincs helye a meditációban. A meditáció hozadéka a feszültségoldás, nem pedig célja. Mégis mi a szorongás oka? Nem éljük meg a jelen pillanatát, állandóan a múlt és a jövő foglalkoztat minket. Bánkódunk az elmúlt dolgok felett, és aggódunk a jövőnk miatt. Gondoljunk bele, azokkal a dolgokkal foglalkozunk, melyek már elmúltak, vagy még meg sem történtek, de ebből egy fontos dolog kimarad, a jelen pillanata. Bármit is csinálunk éppen most, álljunk meg egy pillanatra, és próbáljunk meg elcsendesedni. Maradjunk csendben két percig, és ezt ismételjük meg minél többször a nap során. Mindegy mihez fogunk éppen hozzá, mielőtt belekezdünk, álljunk meg két percre, csukjuk be a szemünket, és engedjük el a külvilágot. Legyen két perc csend, utána folytassuk a feladatainkat.

Egyes nagy jógik szerint a meditáció nem tanulható

Ne szomorkodj! Helyzeted nem reménytelen. Csak rajtad múlik, hogy megtanuld, hogyan kell meditálni. A meditáció elsajátítása nem könnyű folyamat. Gyakorolni kell. A nagy jógik azonban azt állítják, a meditáció nem tanítható, és nem is tanulható. Ahogy azt sem lehet megtanítani, hogyan kell álmodni, vagy azt sem, hogy milyen a méz íze. Ezeket megtapasztalni kell. Amit eddig tudunk a meditáció tanulásáról: kell hozzá ész, legalábbis a meditációhoz vezető úthoz. Kell hozzá megtapasztalás. Mint a sütihez. Meg kell kóstolni, és rajongani fogsz érte. Kóstolás után már nincs mit tanulni az édesség ízének elméletéről.

Meditáció tanulás és gyakorlás - hogyan kell meditálni?

Végre elérkezett a meditáció

A jógik és a bölcsek nem hagynak bennünket magunkra. Elmondják nekünk, melyek azok a segítő tényezők, melyek megkönnyítik a meditálást. Ha szeretnénk elkezdeni meditálni, válasszunk egy meditációra alkalmas helyet. Olyan helyet a lakásban, ahol néhány percre elcsendesedhetünk, nem zavar meg minket senki. Kapcsoljuk ki a telefont, gyújtsunk egy mécsest és füstölőt. Mindig ezen a helyen gyakoroljunk, a hely átveszi a rezgéseinket, és így egyre könnyebbnek érezhetjük a meditáció folyamatát. Ha nehezen tudjuk elengedni a külvilágot, elcsendesíteni a gondolatokat, végezzünk néhány légzőgyakorlatot, hosszú, mély ki és belégzésekkel nyugtassuk meg elménket, idegrendszerünket, vagy végezzünk relaxációt. A bhakti jóga ösvényén és mantrák segítik a gyakorlót. Mudrák alkalmazása is évezredes tudomány.

Meditálni, de kényelmesen

Ha földön ülve, meditációs testhelyzetben kényelmetlenül érezzük magunkat, fájdalmat, zsibbadást tapasztalunk hátunkban, lábainkban, nyugodtan üljünk székre, egyenes háttal, talpainkat a padlón tartva, ne keresztezzük a lábakat.
Eleinte kezdjük néhány perc légzésfigyeléssel, amíg gondolataink elcsendesednek. A légzés áramlását követve figyeljük az orrcimpáknál beáramló és kiáramló levegő okozta érzeteket, a levegő útját a tüdőnkig, és vissza. A lényeg egy dologra összpontosítani. Majd folytathatjuk a gondolatok, és a hozzájuk kapcsolódó érzések megfigyelésével, majd elengedésével. Az elme elcsendesítésének legjobb módszere egy mantra ismételgetése. Ha még nem ismerjük a mantrákat, akkor csak gyakoroljuk a fentebb említett gyakorlatot. Ami a legfontosabb: nem erőből, viszont nagy alázattal, egyre közelebb férkőzve szívünkhöz haladjunk a meditáció belső ösvénéyn. A belső megnyugvás a szívben keresendő.

Milyen rendszeresen kell meditálni

Szánjuk a meditációra minden nap pár percet. Reggel ébredés után kezdjük a napot néhány pozitív gondolattal, örüljünk az új nap kínálta lehetőségeknek. Este lefekvés előtt gondoljuk át napi sikereinket, engedjük el az egész napot egy rövid meditációval. A meditáció célja pedig nem más, mint hogy a rendszeres meditálás elvezessen bennünket a napi 24 órás meditációs állapotba, amikor éjjel és nappal, mindig a lelket látjuk mindenkiben, mindenütt. Gratulálok! Megtanultad, hogy hogyan kell meditálni. Tegyük azért hozzá, hogy az indiai bölcsek és jóga guruk szerint a meditációban valódi eredmények elérése szakavatott tanító mellett javasolt.


 


Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .