fbpx

Derékfájás kezelése három mozdulattal

A derékfájás kezelése az én esetemben valóban három mozdulat, és tényleg egy perc volt, de két nap szenvedés előzte meg, mire rájöttem a gyors és hatékony megoldásra, mely a jóga gyakorlatok mellé tökéletes kiegészítés. Kivel ne fordulna elő, hogy huzamosabb ideig ülőmunkát végezve ne gyötörné előbb vagy utóbb állandó derékfájás? Pláne, ha nem a saját íróasztalánál kell dolgoznia, hanem például utazás során kell lebonyolítania mindenféle számítógépes ügyes-bajos dolgot. Érdemes elolvasni ezt a tanulságos esetet, melyet egy indiai utazás során kapott hotelszobában éltem meg.


Tipp: Derék- és hátfájás megszüntetése hatékonyan


Jógatanfolyam Budapesten

Leveles Zoltán indiai utazásain elsajátított, hatékonyan működő technikája derékfájás kezelése esetén

Derékfájás

A derékfájás korunk egyik leggyakoribb tünete. Nem csoda, hiszen világunk helytelen testtartásra van berendezve. Gondoljunk csak a fotelokra, helytelen síkú székekre…

A derékfájás okai és kialakulása

A derékfájás okai előtt szögezzük le mindjárt az elején, hogy nem vagyok gerincspecialista, de még csak orvos sem. Egy átlagos számítógép felhasználóként írom e tanácsokat derékfájás kezelése témában. Ha orvosi és szakmai cikket szeretne a derékfájásról, akkor most mondom, mindjárt az elején, hogy komoly, vagy nem múló  panasz esetén forduljon gerincspecialista szakemberhez, lapozzon derékfájással kapcsolatos gerincbetegségekkel foglalkozó szakmai cikkre vagy szakmai oldalra.

Az én esetemben a derékfájás okai ugyanazok voltak, mint az emberek többségénél: a helytelen ülés. A gerinc legnagyobb ellensége az ülőmunka. A derékfájásom kialakulása három nap alatt megtörtént. Egy indiai hotelszobát vettem ki azzal, hogy bepótolom a sok-sok elmaradt számítógépes tennivalómat. Egy lényege volt a szobának: legyen benne szék és asztal. Végre találtam egyet. Két szék is volt benne. Örültem, mert leggyakrabban semmilyen szék vagy asztal sem található egy átlagos színvonalú indiai utazás során kapott hotelszobában. Elkezdtem hát a munkát, nem sejtve, hogy furcsa lejtésű székem és a dohányzóasztalom lesznek a derékfájás okai.

A derekfajas lehetséges oka rossz butor

Görnyedve ülni egy kis asztalnál tilos! Még ha utazáson is vagyunk, vagy üzleti megbeszélésen, akkor is.

Ez a szék a biztos derékfájás titka

A szembetűnően hátrafelé lejtő székek nagyon hamar derékfájást okoznak. Nem is gondolnánk, hogy egy kis átrendezéssel már nagy eséllyel megtörtént derékfájás kezelése.

A derékfájás kezelése az ok beazonosításával kezdődik

Néhány órányi munka után már kezdtem érezni, hogy van derekam. Picit mozogtam, nyújtózkodtam, de nagyon benne voltam a munkában. Kora reggeltől éjszakába nyúlóan nyúztam a számítógépem. Nem gondoltam, hogy a derékfájás okai között elsősorban a helytelen ülés áll.

Estére már úgy a hátamba állt a derékfájás, hogy már alig mozogtam. Azt hittem, ennyi. Mehetek az kórházba. Másnap, a reggeli napüdvözletek, némi pránájama és meditáció után folytattam a számítógépes munkát. Úgy is fogalmazhatok, hogy görnyedtem. Biztos voltam benne, hogy nem fáj tovább a derekam, mert hiszen jógáztam.

Nekem pedig teljes hitem van a jóga erejében. A mantrák ereje mondjuk, derékfájás esetén nem biztos, hogy segít. Az a baj, hogy derékfájásom esetén a jóga gyakorlatok erejébe vetett hitem sem segített. Estére ugyanúgy nyomorékként kerültem ágyba. Harmadnap már valóban gyanússá vált a dolog. Vagy kórház, vagy abbahagyni a munkát.

És akkor elkezdtem kielemezni a helyzetet. Mik lehetnek a derékfájás okai? Egy kis önvizsgálat után hamar átláttam, hogy amit csinálok, az egyenesen önkínzás. Görnyedve ülök, előrehajolva, medencém a hátrafelé lejtő széken görbül. Megvan! A helyes testtartás az állandó derékfájás gyógyítása.

Derekfajas kezelese bútorok átrendezésével

Ilyen egyszerű a derékfájás kezelése. Valóban három mozdulat volt, és kevesebb egy percnél. Picit át kellett hozzá szervezni a bútorokat.

A bűvös mozdulatok derékfájás otthoni kezelése estén

Odáig stimmel, hogy jógázunk, és gerincre való jóga gyakorlatokat végzünk. Ha azonban görnyedezünk egész nap az asztal mellet, akkor ne számítsunk arra, hogy elmúlik a derékfájásunk, sőt egyre rosszabb lesz.

A következőképpen oldottam meg a derékfájás otthoni kezelését. A kis dohányzóasztalra helyeztem az éjjeli szekrényem, a székem pedig megfordítottam. Ennyi volt a három mozdulat, mely kevesebb, mint egy perc alatt elérte a célját: a derékfájás otthoni kezelése megtörtént – megszűnt a derékfájás!

Miért kezelte néhány szobabútor átrendezése a derékfájást?

Az alacsony asztal magasításával elértem, hogy nem kellett görnyednem. Éppen olyan magas volt a székemhez képest, hogy ösztönösen nyújtózkodnom kellett. A hátrafelé lejtő szék megfordításával pedig elértem azt, hogy éppen előre lejtett, ami ösztönösen a medencém egyenes tartására sarkalt. A munkát utána napokon át folytattam még, többek közt ezt a cikket is írva – teljesen megszabadulva a derékfájástól.

Derékfájás kezelése bútormozgatással

India mennyi mindenre megtanítja az embert. Az indiai hotelszoba például bevezet a derékfájás kezelése világába. Igaz, segít a derékfájás megszerzésben is. Csak arra vigyázzunk, hogy a bútorok pakolgatásával gerincsérvet ne kapjunk 🙂

Végkövetkeztetés a derékfájás gyötrelmeitől szenvedőknek

Mint mindig, derékfájás kezelése esetén is a megelőzés a biztos. Amit csináltam a bútorok átrendezésével, az tulajdonképpen a megelőzés kategóriája. A lényeg a gerinc anatómiai alakjának a megtartása. Ha túlzottan homorítva ülünk az sem jó. Erről korábbi írásunkban olvashat, amikor is arról írt Szabó Szilvia Jógamájá, vezető jógaoktató, hogy a derékfájás kezelése házilag akár végzetes is lehet.

Ha görnyedünk, az is komoly következményekhez vezethet. Remélem, hogy Önnek sincs komolyabb gerincbetegsége. Kívánom, hogy ne is legyen. Ehhez érdemes rendszeresen jógázni, és úgy berendezni nappaliját, irodáját, autóülését, hogy a derékfájás soha ne is alakuljon ki. Ne ringassuk magunkat olyan illúzióban, hogy a derékfájás magától elmúlik, vagy hogy az egészség magától megőrződik. Tenni kell érte. Minimum megelőzni. Így a derékfájás kezelése fel sem merül.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=SEcVfBRGFxI[/embedyt]

Végezetül pedig álljon itt egy indiai videó, mely hatékony segítség lehet derékfájás kezelése esetén.


There are 5 comments

 1. Marsai Eta

  Az orvosok továbbképzését kellene vállalnod a feleslegesen felírt gyógyszerek felírása helyett.Hasznos és tanulságos történet.

  Szertettel üdvözöllek:Eta

 2. Tibor

  Csak csatlakozni tudok az előttem szólóhoz!
  Én már szinte mindent kipróbáltam, és a műtét következett Volna…
  A megelőzést vagy a gerinc tehermentesítését azonban még a gyógytornász sem tanítja.
  Szó szerint “csak” KEZELI a derékfájást. Lazít feszes izmokat, erősíti a gyengéket. Mondjuk hetente egyszer.
  de hogy mi történik a hátunkkal a hét többi részében, azt már nem tanítják meg.

  1. inboundjoga

   köszönjük a hasznos és szakmai hozzászólást. Ilyet kérünk még 🙂

 3. Dora

  Nem szeretem az általánosításokat 🙂 sok-sok gyógytornász foglalkozik Oki kezeléssel és tanítással a hétköznapokra vonatkozólag.

  1. inboundjoga

   Kedves Dóra, köszi a hozzászólást. természetesen, mint a cikk elején is írtam, rövid távon nem múló hát- vagy derékprobléma esetén forduljunk szakemberhez 🙂
   Köszönettel, Leveles Zoltán

Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Derekfajas kezelese bútorok átrendezésével

Derekfajas kezelese bútorok átrendezésével


Categories:

Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .