fbpx

Jóga típusok közötti eligazodási segédlet

A jóga típusok megértéséhez tudni kell, hogy mi a jóga lényege

A jóga típusok közül te melyiket gyakorlod? – hangzik el a kérdés, melyet nagyon sokszor feltesznek nekem. A jógás filozófia ismerete nélkül zavarban vagyok a választ illetően, mert tudom a választ, de azt is tudom, hogy itthon a nyugati világban a jógát valami egészen másnak értelmezik az emberek, mint ami.

A jóga típusok helyes kiválasztása felelős döntés. A helyes rálátás érdekében tudnunk kell, hogy mi a jóga lényege. A „jóga fajták közül te melyiket gyakorlod” olyan, mintha azt kérdeznék az embertől, hogy melyik szervét szereti jobban, a szívét, a veséjét, az agyát vagy a máját? Önállóan egyiknek sincs túl sok értelme.

A teljes egészben viszont mindegyik funkciója elengedhetetlen az egész harmonikus működéséhez. Ezzel a cikkel a különböző jóga fajták közötti eligazodáshoz szeretnék segítséget nyújtani. Tanulj meg többet a tradicionális jógáról egy alapos kezdő jógatanfolyam keretén belül.


Tipp: Jóga  fajták között keresgélsz?

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Jóga típusok meditació

Szabó Szilvia Jógamájá írása

Jóga típusok fajtái

Egyetlen jóga létezik, a jóga nem osztható különböző jóga stílusok halmazára. A jógának vannak területei, részei, vannak durva és finom szintű gyakorlatok, vannak fizikai és mentális jóga gyakorlatok, ezek a személyiség különböző területeinek a tökéletesedését szolgálják a fejlődés különböző szintjein. Mindegyikre szükség van a fejlődéshez, nem válogathatunk kényünk-kedvünk szerint. A különböző jóga irányzatok között csak a hangsúly tolódik el.

Nyugaton a hatha jóga vált a legnépszerűbbé, ami érthető, hiszen itt a legtöbben a fizikai testtel azonosítják magukat. Pontosan ezért jó is, ha a hatha jógával kezdik a gyakorlást, de vigyázni kell, hogy az eszköz ne váljon az utazás céljává. Nem a hatha jóga, tehát nem a test és a testi egészség a cél, hanem a lelki önmegvalósítás. Az önmegvalósításban pedig az egészséges test segítségünkre lehet. A hatha jóga a finom fizikai erők és energiák megértése és áramoltatása nélkül csak gimnasztika.

A jóga típusok céljukat illetően nem különböznek

Az elsődleges cél a hatha jógában a test legyőzése az elme segítségével, majd az elme legyőzése felé haladunk. Lépésről lépésre. A test legyőzéséhez rengeteg gyakorlat elsajátítása tartozik. Tudjunk mélyen lélegezni, megtanuljuk, hogyan lehet egészségesen élni, képessé váljunk hosszú időn keresztül meditációs pózban ülni, irányítani tudjuk a belső szerveink működését.


Ezek a képzéseink is érdekelhetnek


A test a lélek temploma. A templom pedig a lelki gyakorlat otthona. A hatha jóga célja, hogy a test képessé váljon a lelki gyakorlatok, az önmegvalósítás folytatására. Az ősi jógik ezért alakították ki a jóga tudományát. Ha a testet nem tisztítjuk meg, az hatással lesz a mentális tisztulásra, ami pedig az imádság és meditációs gyakorlat gátjává válhat.

A jóga fajtái közül a modern jóga irányzatok gyakorlásából gyakran kimarad a jóga lényege

Vajon mi a helyzet a lelki önmegvalósítás terén a testi jóga gyakorlói között? Vajon éreznek lelki boldogságot? Hogyan haladnak a jóga végcélja, az lélek megismerése felé? Pedig a jóga lényege nem más, mint meditáció és istentisztelet. Ez volt az eredeti értelmezés, amit a bölcsek megfogalmaztak, és a guruk továbbörökítettek. Csupán a jóga modern értelmezésű gyakorlása különül el az istentisztelettől. Ez megtörténhet úgy Indiában, mint nyugaton.

A modern ember szavakkal próbálja kifejezni magát, és az értelmével hoz döntéseket. Az ima nem más, mint szavak mormolása, de mi van a szavakon túl? Aki az igazságot keresi, annak elméje, beszéde és teste együtt cselekszik.

A hiteles jógázás nem a jóga fajtájától, hanem a belső indíttatástól függ

A jóga típusok tanulmányozásánál a fentieket érdemes figyelembe venni. Mi értelme külön a kuplungkezelést gyakorolni, ha nem akarunk autót vezetni, vagy a közlekedésben részt venni? Persze nem elég csak részt venni a közlekedésben, hanem tudnunk kell azt is hogy honnan hová szeretnénk eljutni.

A jóga egy lelki közlekedőcsatorna, mely elvezeti a gyakorlót –többek közt az egészséges test megőrzésével és erősítésével- a testi tudatból és a szenvedések világából a lelki önmegvalósítás szenvedések nélküli létbe, egyenesen a lelki világba. Remélem, segítséget jelentenek ezek a szívből jövő szavak a jóga típusok közötti eligazodáshoz.

Kattints a Bharata Webshop indiai termékeiért!


IRATKOZZ FEL YOUTUBE CSATORNÁNKRA TOVÁBBI TANÍTÁSOKÉRT!

A képre kattintva megnézheted videóinkat!

Hindu tanítások videocsatorna
Kattints a fenti képre hinduizmus témájú filmjeink megtekintéséhez! Post Your Thoughts

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .